Для доставляння питної води постраждалим унаслідок теракту на Каховській ГЕС виділили ще 135 мільйонів гривень

Дата: 13 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Кабінет Міністрів України виділив з резервного фонду держбюджету додатково майже 135,5 мільйонів гривень на роботи щодо забезпечення питною водою Дніпропетровської, Запорізької, Миколаївської та Херсонської областей, що постраждали внаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС.

Про це розповіли в уряді. 

Дно Каховського водосховища. Фото: телеграм-канал Вгору.Херсон

Загалом для транспортування питної води до цих чотирьох регіонів видали 980,5 мільйонів гривень, з яких:

  • у Дніпропетровській області – 295,1 мільйона гривень;
  • у Запорізькій області – 26,3 мільйона гривень;
  • у Миколаївській області – 274,6 мільйона гривень;
  • у Херсонській області – 384,5 мільйона гривень.

“Наслідки теракту виявилися гіршими, аніж прогнозувалося. Рівень води в Каховському водосховищі впав нижче критичного. І, щоб забезпечити людей водою, потрібно реалізувати складніші та вартісні технічні рішення”, – каже міністерка економіки України Юлія Свириденко.

Внаслідок російського теракту на Каховській ГЕС фактично зникло Каховське водосховище – одне із шести великих водосховищ у каскаді Дніпра. У водоймі, яку через велику довжину та ширину називали “морем”, містилося 18 кубічних кілометрів води, від яких залежали зрошення в регіоні, доступ до питної води цивільних й охолодження Запорізької АЕС. 

Нещодавно запустили першу нитку водогону Інгулець – Кряжеве, що допоможе впоратися з наслідками російського теракту на ГЕС. 

Поліцейський на березі Каховського водосховища. Фото: Нацполіція

Нагадаємо, що від початку повномасштабного вторгнення Росія завдала шкоди довкіллю України щонайменше на 2 трильйони гривень і сума збитків зростає щодня.

Під час тижня правосуддя в Гаазі кореспондентка ZMINA з’ясовувала, як можна домогтися відповідальності за підрив Каховської ГЕС у міжнародних судах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter