Дії Коцаби не заслуговують кримінального переслідування – Захаров

Дата: 11 Лютого 2015
A+ A- Підписатися

Дії івано-франківського журналіста Руслана Коцаби заслуговують морального осуду, але не кримінального переслідування. У разі звернення журналіста до Європейського суду Україна програє справу.

Як повідомляє “Укрінформ“, про це сказав на прес-конференції правозахисник, співголова Харківської правозахисної групи Євген Захаров.

Ніяких доказів злочинної діяльності, що є необхідним для такої кваліфікації, як державна зрада, надано не було. Я вважаю, що дії цього пана можна засуджувати лише з моральної точки зору. Те, що він говорить, мені зовсім не подобається, але це не привід для такої реакції держави, тому що схоже на залякування всіх інших“, – сказав Захаров.

Позбавлення волі на два місяці людини, яка має двох малолітніх дітей і хвору матір на утриманні, є мешканцем цього міста, публічною особою і не буде тікати – це неадекватно і є порушенням статті 5 Європейської конвенції – права на свободу. На думку правозахисника, в разі оскарження вироку в Європейському суді Україна програє і повинна буде виплатити компенсацію.

Як пише “Українська правда“, журналіста Руслана Коцабу підозрюють у державній зраді і шпигунстві. 8 лютого Івано-Франківський міський суд обрав йому запобіжний захід у вигляді утримання під вартою строком 60 днів.

Раніше Коцаба звернувся до президента Порошенко, заявивши, що готовий “сидіти, скільки належить за законом”, але до армії не піде. Також він брав участь у програмі на каналі “Росія 1”, де з лідером “ДНР” Денисом Пушіліним, лідером КПУ Петром Симоненком і лідером ЛДПР Володимиром Жириновським Коцаба обговорював війну в Україні. Також Коцаба виходив на прямий зв’язок з Івано-Франківська зі студією російського каналу “НТВ”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter