Дезір не продовжить представляти свободу ЗМІ в ОБСЄ через блокування Азербайджану і Таджикистану

Дата: 15 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Повноваження представника Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) з питань свободи ЗМІ Арлема Дезіра завершуються 18 липня 2020 року. Організація не може пролонгувати їх на другий строк через блокування Азербайджану і Таджикистану.

Сьогодні Арлем Дезір надіслав прощального листа громадським організаціям, зокрема “Детектору медіа“.

“Перш ніж вийти з офісу, я хотів щиро подякувати вам за всю вашу роботу і зусилля в просуванні свободи ЗМІ, а також за ваше плідне співробітництво та підтримку. Багато наших битв не були б виграні чи можливі без вашого неймовірної відданості та невтомної агітації. Було справжньою честю бути представником ОБСЄ з питань свободи засобів масової інформації і було надзвичайно корисним досвідом зустріти палких і безстрашних прихильників, якими ви всі є. Я сподіваюся, що в нас ще буде нагода для зустрічей та співпраці для просування прав людини та свободи ЗМІ”, – цитує видання Дезіра.

Тепер ОБСЄ доведеться шукати нового представника з питань свободи слова.

ОБСЄ об’єднує 57 країн, розташованих у Північній Америці, Європі та Центральній Азії. Усі держави-учасниці ОБСЄ мають рівний статус. Рішення ухвалюються на основі консенсусу і навіть один голос, поданий проти, може заблокувати призначення. Вибори Генерального секретаря та керівників інститутів ОБСЄ проходять кожні три роки. Термін повноважень нинішніх керівників організації закінчується 18 липня.

Наприкінці червня Азербайджан та Таджикистан висловилися проти продовження повноважень Арлема Дезіра на посаді представника з питань свободи ЗМІ.

10 липня близько 30 правозахисних організацій, зокрема “Репортери без кордонів” (RSF), Комітет захисту журналістів (CPJ), Freedom House, PEN International, Європейська федерація журналістів, закликали всі країни-учасниці ОБСЄ підтримати поновлення мандата Арлема Дезіра.

Міжнародні правозахисні організації дали високу оцінку французькому дипломату Арлему Дезіру як переконаному прихильнику свободи преси в країнах ОБСЄ.

Підписанти також надіслали відкритого листа офіційним особам Азербайджану і Таджикистану, в якому засудили їхні спроби “послабити важливу наглядову функцію” мандата ОБСЄ.

Під час своєї роботи Арлем Дезір часто критикував Азербайджан і Таджикистан через  утиски свободи преси.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter