Дев’ять країн ЄС дозволяють в’їзд для вакцинованих туристів з України після вилучення її із “зеленого списку”

Дата: 11 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Дев’ять країн Європейського Союзу – Кіпр, Естонія, Хорватія, Нідерланди, Чехія, Данія, Австрія, Бельгія та Ірландія – не стали закривати кордони для вакцинованих українських громадян після того, як ЄС вилучив Україну зі списку безпечних для подорожей країн.

Фото: Angelo Carconi / ЕРА

Про країни, відкриті для українців, повідомляє міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у своєму твіттері.

Першою країною, яка залишилася відкритою для вакцинованих туристів з України, став Кіпр. За словами очільника МЗС, головною умовою перебування в країні є повна вакцинація або негативні тести (до і після прибуття).

Водночас до Естонії з України дозволено в’їзд із будь-якою метою для тих, хто пройшов повний курс вакцинації, але не більш ніж рік тому. За інформацією МЗС, усі вакцини проти коронавірусу, які офіційно використовуються в Україні, наразі приймаються Естонією: Comirnaty (BioNTech / Pfizer), AztraZeneca / Vaxzevria / Covishield, CoronaVac.

Ті, хто не щеплений проти COVID-19 і прибуває до Естонії для роботи, навчання або на підставі спеціального дозволу, повинні за 72 години до в’їзду зробити ПЛР-тест або як альтернативу за 48 годин – експрес-тест на антитіла і показати довідку про негативний результат.

Хорватія наразі залишила такі самі умови в’їзду для українців, які були до вилучення України із “зеленого списку” ЄС. Тобто необхідно надати або негативний ПЛР-тест, зроблений не раніше ніж за 72 години до перетину кордону, або швидкий тест на антиген (за 48 годин до перетину кордону), або сертифікат про повний курс вакцинації препаратами, визнаними в ЄС, або медичну довідку про те, що особа одужала від COVID-19 і отримала одну дозу вакцини протягом восьми місяців від зараження вірусом, за умови, що особа була щеплена в межах 365 днів до моменту перетину кордону.

Водночас для подорожі до Нідерландів з 13 листопада, крім свідоцтва про вакцинацію, для в’їзду також буде необхідний негативний результат ПЦР-тесту.

Перед в’їздом до Чехії потрібно в обов’язковому порядку заповнити в’їзний формуляр за посиланням: https://plf.uzis.cz/. Отримане на e-mail підтвердження про заповнення формуляра (роздруковане або збережене на мобільному пристрої) також необхідно показати під час прикордонного контролю.

Австрія дозволяє українцям в’їзд без реєстрації та карантину тільки із сертифікатом про повну вакцинацію проти COVID-19 однією з таких вакцин: Comirnaty (INN) від BioNtech/Pfizer; Vaxzevria COVID-19 Vaccine AstraZeneca / Covishield від Serum Institute of India; COVID-19 Vaccine Janssen від Johnson & Johnson; mRNA-1273 Covid-19 Vaccine від Moderna; Sinopharm / BIBP SARS–CoV-2 Vaccine (Vero Cell), Inactivated, Sinovac-CoronaVac vaccine. Імунізація має бути виконана більш ніж за 14 днів до в’їзду та не раніше ніж 270 днів тому.

Для подорожей до Данії, в разі відсутності COVID-сертифіката про вакцинацію, громадянам України потрібно зробити тест на COVID-19 протягом 24 годин після прибуття до країни та самоізолюватися на 10 днів. Самоізоляція може бути припинена на основі негативного тесту на COVID-19, зробленого не раніше ніж на четвертий день після в’їзду до Данії.

Бельгія зберегла можливість в’їзду для українців, які повністю щепилися вакцинами, визнаними рішенням Єврокомісії (BioNTech / Pfizer, Moderna, AstraZeneca та Janssen). У разі відсутності сертифіката про вакцинацію необхідно мати документ про “важливість” поїздки, виданий дипломатичною або консульською установою Бельгії.

До Ірландії зможуть в’їжджати громадяни України, які отримали повний курс вакцинації проти коронавірусної інфекції COVID-19 препаратами, затвердженими Європейським агентством з лікарських засобів (AstraZeneca, Pfizer-BioNtech, Moderna, Johnson&Johnson). Ірландія визнає всі типи цифрових та паперових сертифікатів, які видаються Україною.

Невакциновані громадяни мають надати результат негативного ПЛР-тесту, зробленого протягом 72 годин до прибуття, або документ, який підтверджує факт, що особа вилікувалася від COVID-19 протягом останніх 180 днів.

Детальніше про умови в’їзду до країн світу можна дізнатися на інтерактивній мапі МЗС. 

Нагадаємо, 9 листопада Європейський Союз оприлюднив офіційне рішення, відповідно до якого Україну вилучають з переліку третіх країн, безпечних для подорожей. Водночас у рішенні зазначили, що країни-члени ЄС можуть самостійно скасовувати обмеження для повністю вакцинованих громадян держав, яких немає в “зеленому списку”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter