Детективи антикорупційного бюро моніторитимуть банківські рахунки

Дата: 30 Січня 2015
A+ A- Підписатися

У новому законопроекті містяться правки, що дозволять зробити роботу Бюро більш прозорою і незалежною. Передбачено відновлення інституту детективів та заборонено брати на роботу колишніх працівників антикорупційних підрозділів.

Як повідомляє “Центр протидії корупції”, сьогодні в парламенті був зареєстрований законопроект №1660-Д, який дозволить повернути в Закон України “Про Національне антикорупційне бюро” більшість статей, вилучених в ніч перед голосуванням 14 жовтня. Тоді було внесено 176 правок, багато з яких нівелювали роботу майбутнього органу.

Цей законопроект став консенсусом між Верховною Радою, Кабінетом Міністрів, різними політичними силами та Адміністрацією Президента. Він містить суттєві правки до закону, які дозволять запустити роботу Бюро та частково повернуть йому незалежність, прозорість та повноваження, які були попередньо вилучені“, – зазначає Єгор Соболєв, голова парламентського комітету по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю.

Законопроектом повертаються високі зарплати співробітникам Бюро, щоб убезпечити структуру від хабарництва. Повернуто заборону працювати в Бюро особам, що за останні 5 років працювали в антикорупційних підрозділах СБУ, МВС та прокуратури тощо.

Також чіткіше визначено кваліфікаційні вимоги до кандидатів на посаду директора НАБ. Конкурсній комісії надається право проводити інтерв’ю з будь-якою кількістю відібраних претендентів, далі комісія шляхом відкритого голосування відбирає 2-3 кандидатів, з яких Президент України визначає того, хто призначається на цю посаду.

Також буде відновлено інститут детективів, що будуть одночасно і слідчими, і оперативними співробітниками, та матимуть дозвіл навіть моніторити банківські рахунки.

Законопроектом передбачено створення антикорупційної прокуратури, яка має здійснювати нагляд за додержанням законів при проведенні досудового розслідування НАБ та підтримувати державне обвинувачення.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter