Десятки обшуків та підозр: правоохоронці про масштабний злив персональних даних українців

Дата: 25 Червня 2020
A+ A- Підписатися

У межах справи щодо масштабного витоку персональних даних правоохоронці провели 36 обшуків, затримали одну особу, а найближчими тижнями планують провести нові операції та оголосити 29 підозр і заблокувати дев’ять телеграм-каналів.

Про це розповів у фейсбуку віцепрем’єр-міністр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Дія безпечна. А ось спокій тих, хто заробляв десятки років на продажі даних українців, — ні. Я обіцяв, що стану…

Опубліковано Михайлом Федоровим Четвер, 25 червня 2020 р.

Інформація про появу каналів у телеграмі, які продають персональні дані українців, зокрема базу даних із 26 млн водійських посвідчень, з’явилась у мережі в травні. ДБР розпочало розслідування масштабного витоку, в якому підозрювали МВС, Міграційну службу, Мінцифри, а згодом і платформу відкритих даних “Опендатабот”. Однак спочатку Мінцифри, а згодом і “Опендатабот” спростували свою причетність до зливу. 

Наразі правоохоронці вважають, що витоки відбулись із баз даних приватних і державних банків, страхових і логістичних компаній, служб перевезень і поштових сервісів. 

“За останні півтора місяця проведено 36 обшуків, підтверджено злочинну діяльність 25 осіб, було висунуто відповідні підозри й затримано одну особу. За результатами операції вилучено з незаконного обігу копії 30 баз даних – це не тільки державні реєстри, а й приватні: банки, оператори поштового зв’язку, телекомунікаційні компанії”, – сказав заступник міністра внутрішніх справ Сергій Гончаров на спільній пресконференції. 

Обшуки, за даними кіберполіції, проходили в 10 регіонах України. Також правоохоронці встигли відкрити вже 34 провадження за статтями щодо шахрайства, поширення інформації з обмеженим доступом та несанкціонованого втручання в електронні операційні системи. За їхніми словами, злочинці просили від 1 тисячі гривень за частку інформації до 10 тисяч доларів за всю базу даних.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter