Держдума РФ дозволила генпрокуратурі закривати ЗМІ за поширення “фейків” без рішення суду

Дата: 30 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Російська Держдума ухвалила законопроєкт, який надає право генеральній прокуратурі РФ закривати засоби масової інформації без рішення суду за поширення так званих “фейків”, “неповагу до влади”, “дискредитацію армії” та “заклики до санкцій”.

Про це повідомляє видання “Настоящее время”.

До законопроєкту внесли так зване право на помилку, яке передбачає, що ЗМІ не позбавлятимуть реєстрації чи блокуватимуть в інтернеті миттєво та назавжди.

Генпрокуратура також отримає повноваження відкликати ліцензії на мовлення, якщо медіа, на думку російської влади, поширює “протиправні та небезпечні відомості”, а також повідомлення, що виражають “явну неповагу до суспільства та Конституції РФ”. Рішення про відкликання ліцензії надсилатиметься до Роскомнагляду.

Водночас, якщо ЗМІ впродовж трьох-шести місяців усуне “порушення”, воно зможе відновити свою діяльність також за рішенням Роскомнагляду.

Законом передбачено, що в разі неодноразових порушень реєстрацію ЗМІ можуть визнати недійсною.

Також у документі прописано можливість заборони іноземних ЗМІ в Росії “в разі встановлення факту ухвалення ворожих рішень іноземними державами щодо російських ЗМІ, що розповсюджуються за кордоном”.

Нагадаємо, від початку з березня до середини травня 2022 року в Росії завели щонайменше 1 933 адміністративні справи за статтею про “дискредитацію збройних сил”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter