Держдеп США запровадив візові санкції щодо білорусів, причетних до “серйозної діяльності проти дисидентів” за кордоном

Дата: 04 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

Державний департамент США запровадив візові обмеження для громадян Білорусі, які брали участь у переслідуванні білоруських дисидентів у інших країнах. 

Про це повідомили на сайті Держдепу США.

Фото: civicsolidarity.org

Імен тих, хто причетний до переслідувань, не називають, однак уточнюють, що обмеження стосуватимуться “багатьох громадян Білорусі”. У своїй заяві державний секретар Ентоні Блінкен заявив, що США засуджують будь-яку подібну діяльність, зокрема й спробу примусово вивезти білоруську спортсменку Христину Тимановську з Токіо до Мінська під час літніх Олімпійських ігор торік.

Сталось це після того, як жінка залишила критичний допис в інстаграмі щодо спортивних посадовців республіки. Білоруску обурило, що її без дозволу заявили на олімпійську естафету 4×400 метрів. Вона мала замінити одну з двох легкоатлеток, яких не допустили до участі в Олімпіаді через недостатню кількість допінг-проб. Нині Тимановська перебуває у Польщі. 

“Ми солідарні з пані Тимановською та всіма іншими, хто зазнав спроби режиму замовчувати критику”, – наголошують у Держдепі. 

США підкреслюють, що введення обмежень щодо причетних до переслідувань білорусів за кордоном є частиною комплексних зусиль із запобігання та реагування на акти транснаціональних репресій з боку будь-якого уряду. 

Нагадаємо, що із 2014 року правозахисники зафіксували у світі щонайменше 608 випадків так званих транснаціональних репресій – випадків переслідувань опонентів владами недемократичних країн, зокрема Китаю, Руанди, Саудівської Аравії, Ірану, Туреччини та Росії. Критики влади ставали жертвами незаконних депортацій, викрадень, нападів та вбивств. 

Дослідники вважають, що задля вчинення “транснаціональних репресій” деякі країни працюють разом, а тому, щоб запобігти цьому виду переслідувань, треба вивчити способи, за допомогою яких одна держава, наприклад, маніпулює міграційними системами іншої. 

Фотографія обкладинки: civicsolidarity.org

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter