Депутати попередньо підтримали звільнення від мобілізації близьких родичів загиблих на фронті

Дата: 18 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Верховна Рада ухвалила за основу законопроєкт, який дозволить звільнити від мобілізації близьких родичів загиблих чи зниклих безвісти на війні. 

Про це йдеться в картці документа на сайті парламенту. 

Фото: Volodymyr Petrov

Ідею, з якою виступила група депутатів, зокрема Мар’яна БезуглаПавло ФроловОлександр БакумовЄвгенія КравчукІгор ФрісГалина Третьякова, підтримали 298 голосами. 

До близьких родичів автори законопроєкту пропонують зарахувати чоловіка, дружину, сина, доньку, батька, матір, діда, бабу або рідних (повнорідних та неповнорідних) брата чи сестру.

Згідно із законопроєктом, родичі загиблих чи зниклих безвісти можуть бути добровольцями, призваними за їхньою згодою за місцем проживання. 

Із 2016 року призову на військову службу під час мобілізації не підлягають військовозобов’язані жінки та чоловіки, чиї близькі родичі загинули або зникли безвісти під час проведення антитерористичної операції. Одна з авторок законопроєкту Мар’яна Безугла пояснює, що депутати мали на меті урівняння прав родичів, чиї близькі загинули під час відсічі й стримування збройної агресії Росії. 

Нагадаємо, що 24 лютого указом президента в Україні у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації оголошено мобілізацію. Відтоді відтермінування від призову на військову службу дозволили отримувати учням професійно-технічних училищ та їхнім викладачам, а також розглядають варіант надати таку можливість для деяких наукових, науково-педагогічних та педагогічних працівників.

Фотографія обкладинки: Joe Raedle / Getty Images

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter