Депутати вирішили не скасовувати вимогу юридичної освіти для генпрокура

Дата: 11 Травня 2016
A+ A- Підписатися

Парламент не зміг ухвалити закон, який змінював деякі аспекти функціонування прокуратури та Державного бюро розслідувань.

Одним з положень законопроекту автори пропонували скасувати вимогу до кандидата в генпрокурори обов’язково мати вищу юридичну освіту та десятирічний стаж роботи у галузі права, передає ВВС-Україна.

Після набуття чинності цим законом президент отримав би можливість внести до парламенту кандидатуру голови фракції БПП Юрія Луценка, якого експерти та політики називають одним з найімовірнішим претендентів на посаду генпрокурора.

Опозиція заявляла, що розгляд законопроекту відбувається з порушенням регламенту.

Після невдалого голосування за документ у першому читанні та двох спроб повернутися до його розгляду спікер Андрій Парубій закрив засідання Ради.

29 березня Верховна Рада України дала згоду на звільнення президентом генерального прокурора Віктора Шокіна.

Відповідно до чинного законодавства, генеральний прокурор призначається на посаду та звільняється з посади за згодою Верховної Ради президентом України.

Після озвученої депутатами ініціативи змінити вимоги до генпрокурора єврокомісар із питань розширення і європейської політики сусідства Йоганнес Ган заявив, що генпрокурор повинен мати досвід і юридичну освіту.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter