Депутат місцевої ради від “Свободи” назвав темношкірих студентів “тарганами”

Дата: 07 Серпня 2017
A+ A- Підписатися

Депутат Ківерцівської районної ради (Волинська область) від партії “Свобода” Анатолій Пушкін дозволив собі расистські висловлювання, коментуючи в мережі інформацію про побиття темношкірих студентів у Луцьку.

Про це повідомила на своїй сторінці у мережі Фейсбук журналістка Оксана Петрук, яка оприлюднила скріншоти з коментарями депутата місцевої ради.

У коментарях, Пушкін, який є Уповноваженим представником депутатської фракції ВО “Свобода”, зокрема, називає темношкірих студентів тарганами і рекомендує їм “вчитись в Негерії”.

Жінкам, які вказують йому на неприпустимість таких висловлювань, Пушкін рекомендує “забрати того негра додому” та “одружитися на негриках”.

Він також закликає рятувати українську націю від вимирання і лякає перспективою засилля інших націй.

“Буде вам страшно, коли серед ваших сусідів з’явиться негр, а через кілька років ви опинитесь у негерійському кварталі”, – відповідає він дописувачці, яка засуджує його висловлювання.

Авторка посту Оксана Петрук вважає, що Пушкін розпалює міжрасову ворожнечу, і побиття іноземців відбуваються “завдяки таким от “ідеологам” і таким представникам влади, які нагнітають міжнаціональну нетерпимість”.

У свою чергу головна редакторка Центру інформації про права людини Ірина Виртосу наголошує, що вислови з боку депутата, посадової особи, представника влади чи лідера думок, які містять мову ворожнечі, не лише не є допустимими, а й тягнуть на кримінальну відповідальність за статтею 161 КК України (Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або ставлення до релігії).

“Проблема не тільки в одному нерозумному вислові однієї людини. Представляючи владні органи і дозволяючи собі такі вислови, депутат таким чином каже: так, бити, ображати, закликати до приниження інших людей, які відрізняються за кольором шкіри, соціальним статусом чи, скажімо, політичними переконаннями, можна”, – говорить Виртосу.

Вона також дуже занепокоєна згадуванням слова “таргани” у висловах про темношкірих іноземців. Адже саме це слово було використано для розпалювання міжнаціональної ворожнечі в Руанді, яка стала початком масштабного геноциду проти народності тутсі у 90 роках минулого століття. Вважається, що ключову роль у запуску геноциду зіграли ЗМІ, які активно закликали до міжетнічного насильства і вбивств.

Нагадаємо, 3 липня у Луцьку група молодиків напала на темношкірих студентів, які вчаться у Східноєвропейському національному університеті. Через бійку 3 темношкірих студентів потрапили до лікарні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter