Депортованого кримчанина етапують в Ростовську область. Переїзд він може не витримати

Дата: 29 Грудня 2016
A+ A- Підписатися

Депортованого кримчанина Недіма Халілова вранці 29 грудня почали етапувати до фільтраційного табору в Ростовській області.

Про це написав у Фейсбук голова Кримськотатарського ресурсного центра Ескандер Барієв.

“О 6:30 ранку Халілова Н.А. разом з іншими ув’язненими переміщують в інший табір – в Гулькевичи. На збори дали одну годину. Халілов протягом 38 діб тримає голодовку. Йому відмовлено в госпіталізації та медичному нагляді. Етап завдовжки в 600 кілометрів, в кількості 150 чоловік він може не витримати, а якщо залишиться жити, то його здоров’ю буде завдано незворотні каліцтва”, – написав Барієв.

За його словами, дана ситуація свідчить про порушення владою РФ щодо Халілова норм ІV Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року, норм Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації 1965 року, положень Міжнародного пакту про громадянські і політичні права 1966 року, статей Конвенції про захист прав і свобод 1950 року, статей Декларації ООН про права корінних народів 2007 року; статей Загальної декларації прав людини 1948 року.

Також у повторній депортації Халілова з Криму Кримськотатарський ресурсний центр вбачає ознаки триваючого злочину геноциду проти кримськотатарського народу в формі його насильницької депортації, що почалася в 1944 році.

Правозахисна організація Кримськотатарський ресурсний Центр вимагає від влади Російської Федерації: звільнити Недіма Халілова з місць несвободи, забезпечити дотримання гарантованих вищевказаними актами прав Халілова на життя, медичну допомогу, правосуб’єктність, свободу, компенсувати йому завданий неправомірними і несправедливими діями влади РФ збиток.

Від влади України Кримськотатарський ресурсний Центр вимагає: шляхом дипломатичних заходів і міжнародно-правових заходів забезпечити дотримання з боку влади РФ вищезазначених норм міжнародного права щодо Халілова Недіма Абдулаєвича.

Кримськотатарський ресурсний Центр також закликає ООН, її структури і установи, органи ООН з контролю універсальних договорів з прав людини, ОБСЄ, її компетентні структури і установи, Рада Європи, його компетентні структури і установи, органи влади цивілізованих країн, міжнародні правозахисні структури констатувати зазначені порушення з боку РФ вищезазначених норм міжнародного права і забезпечити їх подальше дотримання з боку влади РФ щодо Халілова Недіма Абдулаєвича.

Як відомо, 7 листопада, за рішенням підконтрольного Кремлю суду, кримського татарина Недіма Халілова вивезли за межі Криму. Халілову дали можливість заїхати додому, взяти теплі речі, гроші та документи. До 29 грудня Халілов перебував у фільтраційному пункті в Краснодарському краї.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter