Депортували в Росію і забрали паспорт: посольства України допоможуть зробити посвідчення, щоб виїхати

Дата: 22 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Українці, яких депортували до Росії, можуть виїхати з її території навіть з протермінованим внутрішнім українським паспортом. Якщо документи забрали, слід звернутися до посольств держави в інших країнах – там допоможуть зробити посвідчення особи для повернення в Україну. 

Про це повідомила юристка КримSOS Анастасія Калініна під час тренінгу для працівників районних державних адміністрацій Маріуполя та Бахмута Донецької області.  

Фото з вільного доступу
Наразі дипломатичне представництво України в Росії не працює. Українцям, які хочуть виїхати з Росії, в першу чергу необхідно звертатися на гарячу лінію МЗС +38 044 238 15 88. Контакти посольств України в інших країнах опубліковані тут

З досвіду інших українців, з території Росії безпечно виїжджати сухопутним шляхом до Естонії, Латвії, Грузії, Азербайджану, Фінляндії, а також до Литви та Польщі через територію Білорусі, розповіла Калініна. 

Крім того, юристка дала низку рекомендацій з цифрової безпеки для українців, які змушені проходити “фільтрацію”: 

“Багато українців направляють до фільтраційних таборів Росії, де перевіряють речі та телефони. Важливо дбати про інформаційну безпеку: по максимуму видалити месенджери, вийти з українських чатів та груп, а також видалити контакти волонтерів та фото з телефону. Але не треба робити телефон “чистим”, потрібно, щоб він був максимально нейтральним. Ще один із варіантів захисту інформації – увімкнути двофакторну перевірку”. 

За даними Уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової, за час повномасштабного вторгнення російські військові примусово депортували до Росії 878 тисяч українців, зокрема 164 тисячі дітей. 

Читайте також: “Як не стати заручником держави-агресорки, якщо ви опинилися на території Росії”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter