Денісова хоче, щоб офіс Омбудсмана контролював закупівлі

Дата: 23 Квітня 2018
A+ A- Підписатися

Омбудсман Людмила Денісова планує домагатися, аби Офіс Уповноваженого Верховної Ради з прав людини отримав право законодавчої ініціативи. А також вона планує контролювати закупівлі, пов’язані з правами людини.

Про такі ініціативи Омбудсмана, озвучені сьогодні під час координаційної зустрічі з громадськими організаціями, повідомила координаторка Медійної ініціативи за права людини Марія Томак.

“Половина секретаріату, зокрема керівник секретаріату та щонайменше двоє (якщо я правильно зрозуміла) представників – це люди, які роками працювали з нею. Тобто – “свої люди”, які працювали в сфері соціальної політики, а не прав людини”,пише Томак на своїй сторінці у Фейсбуці.

Вона додає, що посада представника зі зв’язків із громадськістю буде трансформована у представника зі зв’язків із громадськими та правозахисними організаціями. А питанням політичних в’язнів та заручників займатиметься людина, яка координує НМП.

Нагадаємо, 15 березня Верховна Рада України обрала нову Уповноважену з прав людини – Людмилу Денісову. Цьому передували заяви правозахисних українських та міжнародних організацій про те, що процедура обрання супроводжувалась низкою порушень.

За словами правозахисників, весь процес обрання нового Омбудсмана, який тривав протягом року, відбувався у непрозорий кулуарний спосіб, що підриває довіру до інституції. Політично нейтральна посада захисника прав людини стала предметом політичних торгів, а для досягнення такого результату з порушенням Конституції України було ухвалено низку неконституційних змін до законодавства.

17 квітня на брифінгу у Верховній Раді кілька народних депутатів заявили, що готують подання до Конституційного Суду щодо порушень у процедурі обрання Омбудсмана.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter