Денісова закликала правоохоронців розслідувати правопорушення, вчинені “Традицією і порядком”

Дата: 05 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися
Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова закликала правоохоронців належно, з урахуванням мотиву нетерпимості, розслідувати злочини, скоєні праворадикальною організацією “Традиція і порядок”. 
 
Про це йдеться у відповіді Омбудсмана на відкрите звернення правозахисників щодо порушення прав людини та, зокрема, вчинення насильницьких дій представниками угруповання. 
 

Так, Уповноважена занепокоєна тим, що представники “Традиції і порядку” систематично та переважно безкарно поширюють заклики проти окремих груп населення і вчиняють сплановані дискримінаційні дії.  

“Уповноважена вчергове звернулася до правоохоронних органів щодо забезпечення належного їх розслідування, зокрема врахування мотиву нетерпимості під час здійснення кваліфікації. Притягнення до відповідальності винних осіб матиме передусім превентивний вплив на вчинення подібних правопорушень у майбутньому”, – зазначили в повідомленні. 
 
Крім того, Денісова закликала всіх бути толерантнішими, не мислити стереотипами та критично ставитися до дискримінаційних закликів. Окремо вона також акцентувала на тому, що слід уникати мови ворожнечі, оскільки вона є першим кроком до поширення насильства в суспільстві. 
 
Раніше понад 30 громадських організацій звернулися до Уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової, щоб вона перевірила, чи відповідає чинному законодавству діяльність праворадикальної організації “Традиція і порядок”. 
 
Нагадаємо, що на початку вересня в Харкові тричі за тиждень атакували ком’юніті-центр для ЛГБТ “Прайд-хаб”. Як повідомили його співробітники, вони впізнали декого з нападників: це були представники місцевого осередку “Традиції і порядку”. Харківська поліція водночас не відкрила провадження за фактом нападів. Ще раніше представники “Традиції і порядку” зірвали акцію на підтримку ЛГБТ в Одесі: лупцювали людей по голові, погрожували учасницям зґвалтуванням, а також побилися з поліцейськими. Наразі відомо про відкриття провадження за фактом нападу на правоохоронця під час інциденту. 
 
Представники “Традиції і порядку”, ймовірно, також причетні до нещодавнього нападу на сценариста та співведучого “Телебачення Торонто” Єгора Шатайла: десятеро молодиків повалили хлопця на землю та забризкали сльозогінним газом через жарт про “традиційну сім’ю”. Поліція розслідує напад  за ч. 1 ст. 125 Кримінального кодексу України “Умисне легке тілесне ушкодження”.  
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter