День народження в СІЗО – за напад чи самооборону?

Дата: 18 Червня 2012
A+ A- Підписатися

Луганськ – Кілька десятків нігерійців та активісти правозахисних організацій прийшли під стіни Луганського СІЗО привітати з днем народження студента Олаолу Сунканмі Фемі, якого судять за напад на гурт місцевих мешканців. Учасники акції стверджують: хлопець сам став жертвою расистського нападу з боку луганчан і просто оборонявся. Суд триває уже сім місяців. За цей час встигли тільки зачитати обвинувачення: прокуратура не могла знайти спеціаліста, який би переклав матеріали справи англійською, щоб підсудний міг із ними ознайомитися.

​​Під стінами слідчого ізолятора у Луганську відбулася імпровізована акція: вихідці з Нігерії прийшли підтримати земляка – студента Луганського національного університету Олаолу Сунканмі Фемі, який провів під вартою уже близько семи місяців. Днями відбулося судове засідання у справі. Хлопця звинувачують у тому, що він напав і хотів убити трьох місцевих молодиків і дівчину. Сутичка сталась у листопаді минулого року у під’їзді будинку, де студенти-іноземці винаймали помешкання.

​​Захисники Олаолу стверджують: хлопець винен тільки в тому, що не дозволив себе скалічити.

Один із його адвокатів Андрій Минаєв вказує на низку невідповідностей, яких припустилося обвинувачення. Зокрема, поранення потерпілих характерні для випадку, коли від них оборонялися, а не навпаки.
 
«Суд проаналізує свідчення і зробить відповідні висновки. Поки що все більше схоже на необхідну самооборону», – вважає юрист.
 
Раніше расизму в Луганську майже не було, та іноземців у місті буде все більше
 
До останнього часу Луганськ у справах про расизм та ксенофобію фактично не фігурував, зауважує у коментарі Радіо Свобода Максим Буткевич, співкоординатор проекту «Без кордонів».
 
«Минулого року був свого роду сплеск: за один місяць буквально – справа нігерійського студента, де ще багато нез’ясованого, ще був напад на кіоск із шаурмою із подальшим побиттям іноземців у студмістечку», – говорить він.
 
Обидва згадані випадки так чи інакше пов’язані зі студентським середовищем, де частка іноземців зростає з кожним роком. Таке зростання неминуче: минулого року вишам доводилось мало не боротися за кожного абітурієнта, на багатьох спеціальностях був недобір, зазначає Сергій Савченко, ректор Луганського національного університету імені Тараса Шевченка. Окрім того, для іноземців навчання платне, тому вишам вигідно їх приймати.
 
Але тенденцію до зростання ксенофобії серед студентів ректор не визнає. Він каже, що такі випадки поодинокі, і адміністрація вишу дає з ними раду.
 
Цього року в Луганському університеті Шевченка – перший випуск курсу студентів-вихідців із Африки з англійською мовою навчання. Наступного року кількість студентів-іноземців буде ще більшою. І не тільки у цьому виші. Зокрема, у Східноукраїнському національному університеті планують збільшити їхню кількість майже удвічі порівняно із поточним роком – до двох тисяч осіб.

Анастасія Москвичова, Радіо Свобода
 
Матеріал підготовано за сприяння Центру інформації про права людини

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter