Defense Express: Росіяни запускають по Україні крилаті ракети з імітатором ядерної боєголовки

Дата: 18 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Для атаки по Україні 17 листопада російські військові використали щонайменше одну ракету типу Х-55, в якій замість бойової частини був блок, який виступав імітатором ядерної бойової частини.

Про це з посиланням на власні джерела кажуть в українській інформаційно-консалтинговій компанії, що спеціалізується на огляді військової техніки, Defense Express. 

Уламок збитої ракети Х-55. Фото: Defense Express

Зазвичай Росія, як пояснюють оглядачі, застосовувала для ударів ракети типу Х-555, які є “неядерною” модифікацією ракети Х-55, перероблені під звичайну боєголовку із “класичною” вибухівкою.

Однак саме ракета Х-55 – це радянський снаряд, який першопочатково розробляли саме як носій ядерної зброї.

“Звичайна та ядерна боєголовка конструктивно між собою відрізняються. Саме тому, схоже, в орків так і вийшло: вийняти “спецБЧ” із Х-55 вони змогли, а от зарядити туди звичайну боєголовку – конструктивної можливості не було. Тому й застосували для удару Х-55 із порожньою “болванкою”, – пояснюють експерти. 

Підбиваючи підсумок щодо ситуації, оглядачі наголосили, що використання подібних ракет може вказувати як на вичерпання запасу у Росії, так і на цілеспрямоване бажання росіян створити “ефект перевантаження протиповітряної оборони”. 

“Це цілком в стилі рашистів – “забивати мікроскопом цвяхи”. Але й такий варіант ще яскравіше свідчить, що ракетний запас РФ вичерпується. Бо ще на початку війни росіяни для “перевантаження” нашої ППО використовували “розхідний матеріал” – наприклад, радянські безпілотники Ту-243. А не дефіцитні ракети для доставки ядерної зброї”, – говорять вони. 

Як стало відомо Defense Express із власних джерел, під час атаки 15 листопада ППО збили Х-101, яка була виготовлена взагалі в третьому кварталі поточного року, хоча зазвичай працює інша логіка – спочатку відстрілюють старіші ракети, а далі новіші.

Керівник Головного управління розвідки Міністерства оборони Кирило Буданов з кінця жовтня говорить, що запаси ракет в Росії вичерпуються, а тому у терору із їх використанням є завершення.

Водночас не всі експерти поділяють таку точку зору. Деякі вважають, що запаси ракет, якщо й вичерпуються, то поповнюються, зокрема іранським озброєнням. 

Нагадаємо, що цього тижня російські військові щонайменше два рази масовано обстрілювали Україну 15-го та 17 листопада. Перша атака стала наймасованішою від початку повномасштабного вторгнення. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter