ДБР розслідує вже близько 400 справ, відкритих за фактами катувань з боку правоохоронців

Дата: 12 Березня 2019
A+ A- Підписатися

На сьогодні слідчі ДБР розслідують близько 400 кримінальних проваджень, відкритих за фактами катувань. 

Про це розказала перша заступниця директора Державного бюро розслідувань Ольга Варченко, передає прес-служба відомства. 

За її словами, цей напрям є одним із пріоритетних. 

“У Державному бюро розслідувань ми забезпечили підготовку слідчих, які розслідують вказану категорію злочинів, їх навчання та підвищення професійного рівня. Вже запроваджено систему оперативного реагування на повідомлення у ЗМІ чи соцмережах про факти катувань чи жорстокого поводження. Ми розробили проект Інструкції про порядок взаємодії з виявлення, припинення, розкриття та розслідування фактів катувань. У ньому визначається механізм взаємодії між Державним бюро розслідувань та іншими державними та правоохоронними органами щодо негайного та своєчасного інформування ДБР про такі факти”, – наголосила Варченко. 

Також чиновниця розповіла, що, якщо жертва катувань звернулася до Європейського суду з прав людини і виграла компенсацію, матеріали цієї справи передаються Мін’юстом до Державного бюро розслідувань, а вже далі слідчі відомства проводять досудове розслідування:

“На даний час до Державного бюро розслідувань надійшло понад 100 таких звернень, за якими розпочато досудове розслідування. Державне бюро розслідувань також вживає заходів щодо забезпечення своєчасного та ефективного проведення розслідування фактів катування чи жорстокого поводження ще до того, як вони стають предметом розгляду Європейського суду з прав людини. Ми розслідуємо близько 4000 кримінальних проваджень, серед яких – 400 за фактами катування чи жорстокого поводження”. 

Наразі у відомстві розробляють методику розслідування фактів катування чи неналежного поводження, яка буде обов’язковою для використання під час проведення розслідувань.

Як відомо, за 2018 рік до Державного бюро розслідувань надійшло 670 звернень громадян щодо незаконних дій правоохоронців та суддів. Центр прав людини докладно розповідав, що таке ДБР та чому цей орган може допомогти розслідувати катування.

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter