ДБР підозрює масові махінації під час обрання власної ради громконтролю

Дата: 18 Жовтня 2019
A+ A- Підписатися

Державне бюро розслідувань зареєструвало кримінальне провадження за фактом можливого масового організованого голосування під час обрання членів Ради громадського контролю відомства. 

Про це йдеться на сайті бюро. 

Інтернет-голосування за членів ради відбувалося на початку жовтня. Українці могли один раз проголосувати за 15 із 41 кандидата. Перед початком голосування, як розповіли в ДБР, кожному кандидату обов’язково розповідали про те, що втручання в систему голосування може призвести до покарання, передбаченого статтею 361 Кримінального кодексу.

Проте після голосування правоохоронці виявили обставини, які можуть свідчити про масове організоване голосування на користь перших 13 переможців конкурсу.

“Виявили пакети телефонних номерів, у яких відрізняються лише останні три цифри. Це близько 1100 телефонних номерів, які використовувалися лише при голосуванні за 13 кандидатів, що складає близько 30% голосів за кожного з них”, – розповідають у відомстві. 

Окрім цього, за кожного з 13 кандидатів масово голосували з однакових IP-адрес, а близько 400 (10%) голосів за кожного з них отримали з “одноразових” електронних адрес, доменів, зареєстрованих за день до голосування в однаковий час. 

“Голосування за 13 кандидатів рейтингу відбувалося синхронно, без коливань: однакове збільшення голосів в один час по всім кандидатам. Більше того, з 00:00 по 05:10 4 жовтня продовжувалося синхронне зростання голосів, яке припинилось одночасно”, – діляться попередніми результатами аналізу голосування слідчі. 

Директор ДБР Роман Труба вже закликав переможців написати заяви про невключення їхніх кандидатур до складу ради, щоб провести повторне голосування, адже навіть у разі виявлення можливих правопорушень очільник відомства зобов’язаний призначити склад органу. 

“Наразі не встановлено причетність цих 13 кандидатів до організації голосування на їхню користь. Водночас ані до засад формування Ради громадського контролю, ані до самих членів не повинно бути сумнівів. Враховуючи оприлюднену інформацію, вважаю, що жодний доброчесний кандидат не повинен стати членом Ради громадського контролю, знаючи, що в порушення закону за його кандидатуру було організовано голосування”, – сказав він. 

Раніше ZMINA докладно розповідала, що таке ДБР та чому саме цей орган може допомогти розслідувати факти катування в пенітенціарних установах. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter