ДБР оприлюднило свою версію анексії Криму

Дата: 16 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

Державне бюро розслідувань заявило, що встановило “справжні причини” та умови, які сприяли розвалу Збройних сил України та анексії Кримського півострова.

Про це інформує пресслужба відомства. 

“За результатами досудового розслідування ДБР встановило справжні причини та умови, що сприяли розвалу ЗСУ та анексії Кримського півострова. Зокрема, злочинні дії з підриву боєздатності української армії розпочались у 2012 році й тривали аж до вторгнення бойових підрозділів РФ на територію Автономної Республіки Крим у лютому 2014 року”, – мовиться в повідомленні.

У скоєнні державної зради ДБР підозрює найвищих посадових осіб держави того періоду: президента-втікача Віктора Януковича, міністрів оборони Дмитра Саламатіна і Павла Лебедєва та начальника генерального штабу – головнокомандувача ЗСУ Володимира Замана.  

Слідчі ДБР виділили основні п’ять епізодів скоєння злочину, що призвели до окупації Криму. 

1. Скорочення ЗСУ впродовж 2012–2013 років. Граничну чисельність ЗСУ скоротили з 240 000 до 162 000 військовослужбовців.

2. Підрив стану мобілізаційної готовності. 2013 року влада знищила облік військової техніки та скоротила половину зі штатної чисельності військкоматів. Як результат, військові частини були укомплектовані лише на 25–55%. 
 
3. Знищення систем протиповітряної оборони Криму. Управління системою ППО Криму було передане до командування ВМС України на півострові, яке згодом перейшло на бік ворога.
 

4. Незаконні організаційні зміни та нівелювання стратегічних оборонних документів. Проведені у 2013 році масштабні організаційні зміни ЗСУ суперечили законодавству та не були внесені до стратегічних оборонних документів країни. Це завадило ЗСУ сформувати ударну групу та захистити територіальну цілісність України.

5. Невжиття заходів у реагуванні на зовнішні загрози. Незважаючи на численні повідомлення розвідки, що чітко свідчили про підготовку наступальної операції з боку РФ наприкінці 2013 – початку 2014 років, влада не вжила заходів із приведення ЗСУ до вищих ступенів боєготовності, організації територіальної оборони та проведення масштабних військових навчань на території Криму.

Зазначається, що вказані дії пов’язані й призвели до вторгнення РФ на територію Криму, подальшої окупації, порушення суверенітету та територіальної цілісності України.

У ДБР кажуть, що розслідування триває.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter