ДБР додало українські субтитри до відео затримання Гринкевича після зауважень мовного омбудсмана та Фаріон

Дата: 22 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Державне бюро розслідувань замінило відео із затриманням Романа Гринкевича, додавши до нового українські субтитри. Цьому передували заяви уповноваженого із захисту державної мови Тараса Кременя та львівської мовознавиці Ірини Фаріон, які звернули увагу на те, що працівник ДБР спілкувався із затриманим російською мовою. 

Про це повідомляє hromadske.

Так, у понеділок, 22 січня, ДБР опублікувало відео затримання Романа Гринкевича. На ньому чути, як правоохоронець російською мовою запитує в затриманого його персональні дані.

Через кілька годин після публікації відео на нього відреагував уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь. Він нагадав, що чинний в Україні мовний закон зобов’язує правоохоронців під час виконання службових обов’язків користуватися державною мовою. Також Кремінь зазначив, що на інцидент його змусило відреагувати обурення цим інцидентом українців у соцмережах, які закликали його втрутитися в ситуацію.

“На застосування недержавної мови представниками правоохоронних органів критикою спалахнули соцмережі. Громадяни гостро реагують на порушення своїх мовних прав та звертаються до мене з проханням втрутитися в ситуацію. При виконанні службових обов’язків представники правоохоронних органів зобов’язані послуговуватися державною мовою. Сподіваюсь, що надалі таких інцидентів не буде”, – наголосив мовний омбудсман.

Також однією з тих, хто обурився цим інцидентом, стала львівська мовознавиця Ірина Фаріон, яку в листопаді минулого року звільнили з Львівської політехніки після того, як вона сказала, що не вважає українцями російськомовних військових. 

“Якого чорта затримувач Гринкевича мовить мовою ворога? То його московити затримали? Чи для поліції закон неписаний”, – йдеться в її повідомленні.

Радниця з комунікацій ДБР Тетяна Сапьян зазначила: “Дуже спішили. Провели виховну роботу, все виправили”.

Нині на ютуб-каналі Державного бюро розслідувань зʼявилося нове відео. Тепер на ньому є субтитри українською.

Однак попереднє все ще доступне для перегляду. 

Нагадаємо, що правоохоронці затримали сина підсудного бізнесмена Ігоря Гринкевича Романа зранку 22 січня. Його знайшли в Одесі, де він готувався перетнути кордон. Обох Гринкевичів (та ще трьох фігурантів) підозрюють у постачанні для української армії неякісного одягу на 1 мільярд гривень.

Бізнесмена Ігоря Гринкевича затримали ще 29 грудня 2023 року під час спроби дати 500 тисяч доларів США хабаря одному з керівників Головного слідчого управління ДБР. Ці гроші він пропонував за сприяння в поверненні майна, вилученого в підконтрольних йому компаній під час розслідування. Нині він перебуває під вартою.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter