Цивільного маріупольця Олексія Охріменка понад рік утримують в “ДНР” у статусі військовополоненого

Дата: 06 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Мешканця Маріуполя 34-річного Олексія Охріменка деенерівці затримали 23 березня 2022 року на блокпості на виїзді з міста. Спочатку чоловіка намагалися звинуватити у кримінальному злочині, але через відсутність доказів залишили у в’язниці як військовополоненого і продовжують утримувати для подальшого обміну.

Про це повідомив блогер та журналіст Денис Казанський за посиланням на відео російського блогера Олександра Штефанова.

Він (Олексій Охріменко) хотів евакуюватися та виїхати звідси. Але на блокпості під час фільтрації його затримали (деенерівці). Йому дали статус “полонений” і все. Його ніхто не відпускає вже понад рік. Його тримають як обмінний матеріал“, – розповідає на відео мати Олексія. 

Вона також показує російському блогеру відповідь так званої “Генеральної прокуратури ДНР” на запит батьків, де написано, що причиною ув’язнення стало проходження Охріменком строкової служби у 2015–2016 роках. 

Йому (Олексію Охріменку) присвоїли статус полоненого й досі тримають у в’язниці, хоча єдина провина хлопця у тому, що він служив в армії майже 10 років тому“, – написав Казанський під викладеним відео.

Казанський додав, що цивільних, яких викрали росіяни всупереч усім законам і звичаям війни, чимало. Їх ніхто не повертає, оскільки такі люди не значаться у списках полонених.


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує насильницькі зникнення, затримання та викрадення цивільних осіб на тимчасово окупованих територіях. Якщо ваші рідні зникли або ви маєте побоювання, що їх могли викрасти – напишіть, будь ласка, на нашу електронну адресу es@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами. 

Отримана інформація за згодою заявника буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, а також міжнародних організацій для внесення ними інформації до періодичних звітів, зокрема до Комітету ООН проти тортур, Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Моніторингової Місії ООН з прав людини в Україні, Міжнародного кримінального суду тощо для  документування та подальшого розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні та притягнення винних до відповідальності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter