“Ця програма містить”: Disney попереджатиме про дискримінацію в старих мультиках

Дата: 19 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Американська корпорація Disney попереджатиме своїх глядачів про дискримінацію у старих мультфільмах, знятих на студії. 

Про це повідомляє BBC.

Попередження з’являтиметься перед показом мультфільмів “Дамбо”, “Леді та волоцюги”, “Коти-Аристократи” та низки інших на стрімінговому сервісі Disney +.

“Ця програма містить негативне зображення і/або зображує неналежне поводження з людьми інших культур. Ці стереотипи були неправильними тоді й невірні зараз”, – попереджатимуть глядачів. 

Диснеївські мультфільми не вперше критикують за стереотипи. Так, у фільмі “Дамбо” головного героя вчить літати на вухах група ворон, які, як вважають у корпорації, розмовляють з підкресленим афроамериканським акцентом. При цьому голову групи ворон звуть Джим Кроу, що вважають відсиланням до “законів Джима Кроу” – так у США називали елементи законодавства, спрямовані на расову сегрегацію.

Критику викликали й образи сіамських котів зі стрічок “Леді та волоцюга” та “Коти-Аристократи”, які викривлено показують азійців, а також слово “червоношкірі” з екранізації Пітера Пена. Цим терміном називали жителів вигаданої країни Нетландії, про яких співають й у пісні “Що робить червону людину червоною?”, що звучить у фільмі. 

Побачили трансляцію образливих стереотипів й у мультфільмі 1946 року “Пісня Півдня”, де один з героїв – раб з плантації Дядечко Ремус, який задоволений життям у рабстві. 

Нагадаємо, що Disney не перша компанія, яка сьогодні редагує свої старі доробки через звинувачення у дискримінації. Влітку стрімінговий сервіс HBO Max тимчасово прибрав з відкритого доступу стрічку “Звіяні вітром” через расизм та романтизацію рабства. 

Фотографія обкладинки: картина австрійсько-ірландського художника Готфріда Гельнвайна

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter