Центр стратегічних комунікацій назвав головні фейки, які росіяни поширювали минулого тижня

Дата: 03 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Центр стратегічних комунікацій оприлюднив 5 найгучніших російських фейків, спростованих минулого тижня – з 28 серпня по 3 вересня.

Про це повідомили у телеграм-каналі центру SPRAVDI.

Фото з відкритих джерел

Один з фейків був про те, що “українських біженців у ЄС мобілізовуватимуть до лав Збройних сил України”. Фахівці центру пояснили, що дипломатичні представництва не можуть депортувати українців для мобілізації. Приводом для депортації можуть стати лише правопорушення на кшталт неоплачених штрафів чи порушення громадського порядку.

Другий – про те, що “Україна продала Крим Заходу”. Насправді Україна планує відновлювати півострів, понівечений росіянами, у рамках єдиної державної регіональної політики із залученням іноземних інвесторів, йдеться в повідомленні.

Третій фейк, який минулого тижня розганяв у соцмережах невстановлений користувач, про те, що “всіх українців примусять платити за воду з колодязів і свердловин”. Тим часом облік свердловин, плата за користування водою та зобов’язання отримувати дозвільні документи стосуються винятково бізнесу.

Також в одному з фейків йшлося про те, що у звіті ООН Україну нібито назвали неправовою державою, адже вона “підтримує тортури”. Насправді фахівці ООН лише вказали на моменти, які варто виправити в українському законодавстві. Наприклад, внести зміни до закону, який визначає кримінальну відповідальність за співпрацю з “державою-агресором”.

П’ятий фейк стверджував, що “Міносвіти України скасовує дистанційне навчання у школах”. Міністр освіти й науки Євген Лісовий назвав таку інформацію міфом і маніпуляцією. Він запевнив, що фізична і ментальна безпека дітей є ключовим пріоритетом.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що російські пропагандисти поширюють фейк, що через біженців з України в Жешуві виник спалах інфекційної хвороби.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter