Постанова Кабміну може повністю позбавити пенсій переселенців – УГСПЛ

Дата: 20 Вересня 2019
A+ A- Підписатися

Ухвалена Кабміном у серпні постанова щодо соціальних виплат переселенцям передбачає низку негативних положень, що фактично унеможливлять виплату пенсій ВПО.

Таких висновків дійшли експерти Української Гельсінської спілки з прав людини у своєму аналізі документа, який набуває чинності вже 28 вересня поточного року. 

Так, один з пунктів постанови фактично прирівнює пенсіонерів, які раніше проживали в ОРДЛО, а потім зареєструвалися на підконтрольній території, до ВПО. Тобто, як пояснюють експерти, навіть якщо пенсіонер, який раніше проживав на окупованій частині Донбасу, вже зареєструвався на підконтрольній території, до нього застосовуватимуть обмеження в призначенні, поновленні і продовженні виплати пенсій, як це до сьогодні роблять щодо переселенців. 

“Окрім порушень їхніх прав, це ні до чого не призведе”, – констатують вони. 

Під час звернення переселенців із заявою про призначення, відновлення чи продовження виплати пенсії Пенсійний фонд має ідентифікувати їхню особу, зафіксувати місце і час звернення, порівняти всі ці дані з тими, що вже оброблюються в базах установи, але послуговуватись водночас має порядком, якого досі в Україні не існує. 

“Постанова внесла зміни до існуючих процедур, не спростивши, а затуманивши їх. Запроваджується необхідність створення нових міністерських порядків, які невідомо чи будуть. Без їх існування фактично неможливе призначення, відновлення та виплати пенсій ВПО”, – наголошують аналітики. 

Подив, за їхніми словами, викликає й те, що однією з умов призначення, відновлення чи продовження виплати пенсії є проходження ідентифікації в Ощадбанку. 

Містить нова постанова уряду й положення, які до цього суд уже визнавав неправомірними, зокрема про те, що після надходження до Пенсійного фонду інформації про повернення переселенця до окупованої території він має особисто звернутися до відомства, щоб надалі отримувати виплати. 

Водночас самі підстави припинення пенсії в документі визначено нечітко та незрозуміло, а пункти щодо поновлення відсилають до порядків Кабміну, яких до сьогодні не існує. 

Містить нова постанова й позитивні моменти, зокрема: 

  • можливість доставлення соціальних виплат Укрпоштою до фактичного місця проживання особи полегшить життя людям з інвалідністю та тим, хто не здатен до самообслуговування і потребує постійної сторонньої допомоги;
  • відсутність вимоги додаткових звернень до пенсійних органів у разі зміни місця проживання ВПО, адже ця інформація вже міститься в Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб;

Незважаючи на це, експерти наголошують, що загалом документ слід скасувати, оскільки він суперечить правовій та судовій практиці.

“Дія постанови стане порушенням прав і свобод ВПО, спровокує численні судові позови до держави Україна як на національному, так і міжнародному рівні”, – констатують вони. 

Центр прав людини ZMINA вже неодноразово розповідав про те, з якими труднощами стикаються переселенці, коли намагаються відстояти свої конституційні права або отримати державні послуги на підконтрольній Україні території. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter