“Це – сексуальні домагання!”: в Україні запускають інформаційну кампанію про домагання у громадському транспорті

Дата: 28 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

29 листопада стартує інформаційна кампанія під назвою “Це – сексуальні домагання!”, яка присвячена проблемі домагань у громадському транспорті. 

Про це повідомила адвокатка та правозахисниця ЮрФем” Оксана Копійчук.

“Наша мета полягає в тому, щоб дати розуміння, що саме є сексуальними домаганнями, як цьому можна протидіяти та дати алгоритм дій, якщо людина зазнала сексуальних домагань або є свідком таких дій”, – зазначає Копійчук у коментарі для видання ZMINA. 

За її словами, ця тема має обговорюватись у суспільстві, адже розголос допомагає ефективніше карати кривдників та в цілому зменшувати кількість сексуальних домагань.

 Так, на шести станціях київського метро (“Площа Льва Толстого”, “Печерська”, “Лук’янівська”, “Золоті ворота”, “Дружби народів” та “Палац спорту”) з’явилися інформаційні плакати з відповідними написами.

Фото: ЮрФем

Також на плакаті розміщена інформація про лінію правової допомоги “ЮрФем: підтримка” та QR-код з посиланням на пам’ятку для потерпілих від сексуальних домагань у громадському транспорті та свідків. У ній описано, що таке домагання, як можуть проявлятись, що робити постраждалим та свідкам.

“Захист прав людини завжди на часі. Наші воїни захищають свободу та незалежність України від зовнішнього ворога, а ми маємо слідкувати за дотриманням прав людини, в тому числі й прав на статеву свободу та недоторканість.

Будь-яка людина може постраждати від сексуальних домагань у транспорті, проте більшість не знають, як діяти в таких ситуаціях, багато людей навіть не знають або не одразу розуміють, що постраждали від сексуальних домагань”, – додає правозахисниця.

Оксана Копійчук. Фото: Ярина Філіппова

Відомо, що з липня цього року на лінію “ЮрФем: підтримка” почали надходити звернення потерпілих від домагань в метро. Нині відкрито кілька кримінальних проваджень, триває слідство.

Нагадаємо, що “16 днів активізму проти гендерно зумовленого насильства” – це щорічна кампанія, яка об’єднує активістів, лідерів думок та політиків, що закликають припинити насильство над жінками та дівчатами. Кампанія триває до 10 грудня – Дня прав людини.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter