Чинного нардепа України підозрюють у державній зраді

Дата: 13 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Чинному народному депутату України повідомили про підозру в державній зраді. 

Про це йдеться в телеграм-каналі Служби безпеки України.

У СБУ заявили, що спільно зі співробітниками Державного бюро розслідувань зібрали докази державної зради з боку нардепа, який вів інформаційно-підривну діяльність на користь Росії.

За матеріалами слідства, він мав позивний Буратіно і входив до складу злочинної організації, яку сформувало головне управління генштабу збройних сил Росії.

Основне завдання організації – розхитування суспільно-політичної ситуації та дискредитація України на міжнародній арені. За це учасники угруповання отримували гроші від воєнної розвідки РФ.

За наявними даними, фінансування мережі сягало понад 10 мільйонів доларів США.

У межах досудового розслідування задокументовано, що фігурант поширював фейки про вище військово-політичне керівництво України. Один із прикладів дезінформаційної роботи – поширення фейків про нібито втручання українських високопосадовців у президентські вибори в США.

Крім народного депутата до складу ворожої групи входив екснардеп Андрій Деркач, який напередодні повномасштабного вторгнення Росії в Україну втік за кордон.

Також до агентурної мережі входив експрокурор Костянтин Кулик. Він мав позивний Птичка, наразі переховується від правосуддя за кордоном. Під час проведення інформаційних диверсій проти нашої держави Кулик публічно займався псевдоправовим “обґрунтуванням” фейків на користь кремля.

Підривну діяльність злочинної організації в Києві координував експомічник Деркача, колишній співробітник ГРУ часів СРСР Ігор Колєсніков, який уже засуджений і відбуває покарання за держзраду.

На підставі зібраних доказів генеральний прокурор України повідомив нардепу про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • державна зрада – частина 1 статті 111;
  • створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній – частина 1 статті 255.

У своєму повідомленні правоохоронці не називають імені нардепа, але з опублікованих світлин зрозуміло, що йдеться про Олександра Дубінського, до якого, за даними “Української правди”, 13 листопада прийшли з обшуками.

Як пише УП з посиланням на власні джерела, справа стосується пресконференції “Нові факти про міжнародну корупцію, “Бурісму” та схему доведення України до банкрутства”, яку Дубінський провів 2019 року за участю позбавленого нині громадянства України екснардепа Андрія Деркача. Останній уже має підозру в держзраді.

Нагадаємо, що влітку та восени 2023 року Дубінський став фігурантом кількох кримінальних проваджень. Зокрема, його підозрюють у службовому підробленні документів для виїзду за кордон.

3 листопада Служба безпеки України й ДБР повідомили йому про підозру за статтею 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон) Кримінального кодексу України.

6 листопада Печерський райсуд Києва обрав нардепу запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту до 2 січня 2024 року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter