Чверть українців уразливі до торгівлі людьми – дослідження

Дата: 02 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Кожний четвертий українець готовий прийняти ризиковану пропозицію роботи за кордоном або в іншому населеному пункті, а саме – працювати без офіційного оформлення, у закритому приміщенні без змоги його залишити, перетнути кордон у не встановлений законом спосіб, віддати паспорт, телефон та особисті речі працедавцю.

Такі дані надає дослідження, проведене на замовлення Представництва Міжнародної організації з міграції (МОМ), Агентства ООН з питань міграції в Україні за фінансування Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Джерело: pixabay.com

Згідно з результатами дослідження, 18% опитаних готові прийняти неофіційну пропозицію роботи за кордоном, 27% погодилися б працювати без оформлення працевлаштування в Україні. 

Джерело: ukraine.iom.int

Майже чверть українців належить до категорії осіб, уразливих до торгівлі людьми, говориться в дослідженні. 

Джерело: ukraine.iom.int

Загалом, за даними опитування, від торгівлі людьми впродовж 2019–2021 років постраждали 46 тисяч українців. Близько двох третин із них потрапили в тенета торговців людьми за кордоном, третина – всередині України.

“Останні дані дають МОМ підстави вважати, що загальна кількість українців, постраждалих від торгівлі людьми з 1991 року, становить 300 тисяч осіб”, – уточнюється в дослідженні.

Джерело: ukraine.iom.int

За оцінками МОМ, 2021 року за кордоном працювали майже 1,2 мільйона українців. Це перевищує показник 2019 року на 11%.

З-поміж цих людей 42% були працевлаштовані неофіційно; два роки тому ця частка становила 30%.

Джерело: ukraine.iom.int

Одним з чинників, які посилили вразливість населення до ризиків торгівлі людьми, дослідники назвали пандемію COVID-19. Через неї понад два мільйони осіб втратили роботу або ж були змушені витратити значні кошти на лікування.

Джерело: ukraine.iom.int

Впродовж останніх двох років спостерігається суттєве зростання випадків торгівлі людьми всередині країни, наголошується у дослідженні. Так, 2021 року 19% відсотків постраждалих від сучасного рабства, ідентифікованих МОМ, потрапили в ситуацію торгівлі людьми в Україні. Це втричі більше ніж 2019-го.

Дослідження здійснене шляхом національного репрезентативного опитування методом особистих інтерв’ю.

Обсяг вибірки становить 5 228 респондентів, з них 2 374 чоловіки та 2 854 жінки.

Вибірка є репрезентативною для населення старшого 14 років кожної області України та м. Києва, але не включає мешканців непідконтрольних уряду територій Донецької та Луганської областей, Автономної Республіки Крим та Севастополя.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter