Чубаров не бачить інших методів, окрім блокади

Дата: 13 Жовтня 2015
A+ A- Підписатися

Кримські татари мають лишатися на півострові попри все, адже це їхня земля, і якщо вони поїдуть, то вже не зможуть повернутися. І блокада – єдиний вихід, щоб зупинити репресії щодо кримських татар.

Про це заявив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров під час 11-го україно-німецького Форуму “Права людини в умовах воєнного конфлікту та реформ в секторі юстиції”, повідомляє кореспондент Центру інформації про права людини. 

За словами Рефата Чубарова, найбільшого тиску зазнали від окупаційної влади Меджліс, Духовне управління мусульман Криму та кримськотатарські ЗМІ, які сприяли об’єднанню кримських татар: “Ми пройшли певні етапи: етап обіцянок, вмовлянь, потім – попереджень, потім – залякувань, зараз Меджліс знаходиться на етапі репресій“.

Рефат Чубаров, говорячи про громадянську акцію з блокування поставок українських продуктів до Криму, ініційовану Меджлісом, зазначає, що це – єдиний вихід: “Нам сьогодні ніхто не може сказати, які є інструменти для того, щоб вплинути на Москву і на окупаційну владу в Криму, щоб послабити репресії. Якщо хтось знає, скажіть мені, я завтра зніму блокаду”.

За його словами, кримські татари мають лишатися на півострові попри все, адже це їхня земля, і вони вже втрачали її, і якщо поїдуть, то вже не зможуть повернутися. А Україна має робити все можливе, щоб “кримська тема” не просто не була забута, а була головною в інформаційному просторі.

Голова Центру громадянської просвіти “Альменда”, правозахисниця Ольга Скрипник зазначила, що щодо блокади серед експертів і досі відбувається дискусія. Але питання викликає, зокрема, поведінка озброєних людей, належність яких до добровольчих батальйонів наразі не підтверджена. Вони самостійно організували блокпости на Чонгарі та перевіряли документи та легкові автомобілі, тобто фактично виконували функції правоохоронців. Водночас організатори блокади зазначали, що блокуватимуть лише вантажівки.

Ніякі дії не можуть бути протиправними, якщо ми намагаємося захистити кримчан“, – зазначила правозахисниця.

Експертка закликала провести розслідування таких випадків та створити робочу групу, що працюватиме над законопроектом про особливості нових економічних відносин з півостровом, а також розробити стратегію реінтеграції Криму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter