Чубаров розповів Зеленському про політв’язня Абдуллаєва, якого з високою температурою помістили до ШІЗО

Дата: 24 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров звернувся до президента України Володимира Зеленського з проханням “терміново залучити міжнародні інститути з метою порятунку життя і здоров’я Теймура Абдуллаєва, якого в незліченний раз із температурою кинули до катівні штрафного ізолятора”.

Про це він написав на своїй фейсбук-сторінці.

Теймур Абдуллаєв

“Звичайно, розумію, що і президент України також позбавлений реальних механізмів впливу на ситуацію в тимчасово окупованому Криму або на політичне керівництво РФ, дії якого з окупації Криму і незаконного переслідування громадян України є міжнародним злочином. Звичайно, знаю, що єдиною умовою для припинення беззаконня, репресій і гонінь щодо жителів Криму є вигнання російських окупантів з Криму і відновлення державного суверенітету України над півостровом”, – написав Чубаров.

Водночас він наголосив, що, “рятуючи кожного кримського політв’язня, одночасно потрібно готувати кардинальні дії, які завершаться звільненням Криму”.

Напередодні Уповноважена Верховної Ради України Людмила Денісова звернулася до своєї російської колеги Тетяни Москалькової з вимогою “негайно відреагувати й забезпечити відновлення прав” фігуранта сімферопольської справи “Хізб ут-Тахрір” Теймура Абдуллаєва, який перебуває в російській колонії. Нещодавно з’явилась інформація про те, що його з високою температурою помістили в штрафний ізолятор.

45-річний юрист та спортсмен Теймур Абдуллаєв близько п’яти місяців перебував у штрафному ізоляторі, після чого його перевели в камеру із суворими умовами тримання.

Як відомо, Південний окружний військовий суд Ростова-на-Дону в червні 2019 року ухвалив вирок фігурантам сімферопольської справи “Хізб ут-Тахрір”. Пізніше Верховний суд Росії змінив вирок кримчанам.

Узеїру Абдуллаєву присудили 12 років і шість місяців ув’язнення, Рустем Ісмаїлов отримав 13 років і шість місяців, Еміль Джемаденов і Айдер Саледінов – по 11 років і шість місяців. Теймур Абдуллаєв після перегляду вироку отримав 16 з половиною років колонії. Окрім цього, для нього передбачили адміністративний нагляд строком на один рік і чотири місяці.

Міністерство закордонних справ України висловило протест через цей вирок російського суду і закликало посилити санкційний тиск на Росію.

Правозахисний центр “Меморіал” визнав усіх фігурантів цієї справи політичними в’язнями.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter