Чубаров послав за російським кораблем усіх тих, хто підтримує забути про Крим на 15 років

Дата: 29 Березня 2022
A+ A- Підписатися
Лідер Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров закликав усіх, хто погоджується з “переговорним періодом” щодо статусу Автономної Республіки Крим тривалістю в 15 років негайно піти за російським військовим кораблем.
 
Таку різку заяву він зробив у відповідь на слова радника глави Офісу президента Михайла Подоляка, який оприлюднив пропозицію України  для Росії зафіксувати в окремому пункті договору, щоб питання статусу Криму і Севастополя не розв’язувалося протягом 15 років на двосторонніх перемовинах.
 
Рефат Чубаров

Чубаров нагадав, що 2014 року Українська держава не мала ані можливостей, ані сил, ані політичної волі захистити Крим, який росіяни окупували буквально за лічені дні.

“Відповідно, ні кримські татари, ні етнічні українці не могли без виступу української армії самостійно протистояти озброєній російської армії. Але сьогодні, на восьмому році окупації РФ Криму, абсолютно інша ситуація: Збройні сили України та українська політична нація не дозволять нікому (!!!) поступитися жодним метром української території, тим більше Кримом та Донбасом”, – наголосив очільник Меджлісу.
 
Згодом в прямому ефірі телеканалу “ATR” Рефат Чубаров назвав неприйнятними пояснення у Стамбулі як української, так й російської делегації. Один із лідерів кримськотатарського народу наполягає, що Україна не може нехтувати Конституцією України та десятками міжнародними документами, зокрема, резолюціями ООН.
 
Він нагадав, що українська влада навіть під час війни зобов’язувалася не нехтувати територіальною цілісністю України. 
 
“Не може член укрїанської делегації говорити, що це право російської сторони говорити про статус Криму як, нібито, це її територія. Це не її право, це позиція бандита, який захопив чужу територію. Не можна кидатися такими словами. Україна має відновити свій суверенітет та територіальну цілісність. Він безцінних і ніхто його не може оскаржувати і вся міжнародна спільнота, зокрема, й ООН багаторазово це підтвердила”, – обурився він. 
 
Водночас Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що він не бачив ознак того, що переговори між Україною та Росією “просуваються ефективним шляхом”, оскільки США не бачили “ознак справжньої серйозності” з боку Росії, повідомляє CNN.
 
Блінкен попередив, що заява Росії про скорочення бойових дій навколо Києва може бути “засобом, за допомогою якого Росія знову намагається відвернути увагу та обдурити людей, щоб вони думали, що вона не робить того, що робить”.
 
Раніше Рефат Чубаров заявляв, що в кримськотатарського народу немає часу терпіти окупацію Кримського півострова, оскільки Російська Федерація проводить систематичну політику з асиміляції кримськотатарського народу.
 
Нагадаємо, на початку липня Верховна Рада надала статус корінного народу кримським татарам, караїмам та кримчакам, ухваливши Закон “Про корінні народи України”, розроблений відповідно до вимог Конституції України. Саме вони є автохтонними етнічними спільнотами, які сформувалися на території України, носіями самобутніх мов і культур, які мають традиційні, соціальні, культурні або представницькі органи, самоусвідомлюють себе корінними народами України й не мають власного державного утворення поза межами України.
 
Окрім цього, корінним народам України гарантують правовий захист від будь-яких дій, спрямованих на:
  • позбавлення ознак етнічної належності та цілісності як самобутніх народів, позбавлення культурних цінностей;
  • виселення або примусове переміщення з місць компактного проживання в будь-якій формі;
  • примусову асиміляцію або примусову інтеграцію в будь-якій формі;
  • заохочення або розпалювання расової, етнічної чи релігійної ненависті, спрямованої проти них.
Під час своєї промови Зеленський наголосив, що Україна захищатиме мову, традиції, релігію і корінних народів, і національних спільнот.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter