Чотирьох єгипетських силовиків заочно судять у Італії за вбивство студента Джуліо Реджені

Дата: 14 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

У Італії відбувається судовий процес щодо чотирьох єгипетських силовиків, яких підозрюють у викрадені, катуваннях та вбивстві у 2016 році італійського студента Джуліо Реджені. Суд відбувається заочно, адже влада Єгипту відмовилась екстрадувати підозрюваних. 

Про це повідомляє BBC.

Фото: jadaliyya.com

28-річний італійський аспірант Джуліо Реджені зник у Єгипті 25 січня 2016 року. Спочатку його оголосили безвісти зниклим, однак вже 3 лютого тіло хлопця знайшли на узбіччі дороги поблизу Каїру. Воно було настільки понівеченим, що батьки змогли впізнати сина лише за кінчиком носа. 

У країні Реджені збирав матеріали для своєї дисертації, яка стосувалась положення незалежних профспілок країни після повстання 2011 року. Вбивство студента викликало масове обурення та кризу у відносинах між Єгиптом та Італією. 

Єгипетські слідчі одразу почали висувати різні версії щодо причин трагедії, однак, як вважають їх італійські колеги, робили це лише, щоб заплутати слідство. Так, спершу стверджували, що Реджені загинув у автомобільній трощі, згодом вже “свідок” повідомляв, що бачив, як вбитий нібито бився з кимось біля посольства, а третьою версією взагалі називали гомофобні мотиви.

Вбивство студента викликало масове обурення та кризу у відносинах між Єгиптом та Італією

Після п’яти років слідства прокуратура Італії дійшла висновку, що за вбивством Реджені стоїть єгипетська служба національної безпеки. За хлопцем, як переконують правоохоронці, тижнями слідкували, зокрема за допомогою людей, з якими той спілкувався, а перед смертю били ногами, кулаками, різали, обпікали розпеченими предметами та били палицями.

Наприкінці минулого року італійська прокуратура оголосила про підозри чотирьом єгипетським силовикам – генералу Таріку Сабіру, полковнику Ушаму Хельмі, полковник Атару Камель Мохамеду Ібрагіму та майору Магді Ібрагіму Абделал Шаріфу. Всі вони заперечують, що причетні до злочину. 

У квітні справу почав слухати суд у Римі. 

Тим часом як зазначають журналісти, зникнення людей у Єгипті не є поодинокими. Так, за даними Єгипетської комісії з прав і свобод, від 2015 року у країні зникли щонайменше 2700 осіб.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter