Чорногорія дозволила одностатевим парам укладати партнерство

Дата: 02 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Парламент Чорногорії ухвалив закон про життєве партнерство осіб однієї статі.

Про це повідомляє Regnum.

За відповідний законопроєкт проголосували 42 депутати, проти виступили п’ять. Згідно із законом, який ще має підписати президент країни Міло Джуканович, у Чорногорії одностатеві пари можуть користуватися тими самими правами, що і гетеросексуальні. Однак документом не передбачається можливість усиновлення дітей.

Ухвалення закону вже привітали президент Чорногорії, прем’єр-міністр Душко Маркович, посольство США, представники громадських та правозахисних організацій країни.

Як відомо, в Україні також ведуть дискусії про дозвіл укладати двом особам цивільні партнерства. Минулого року з таким закликом звернулися до президента Зеленського. Річ у тім, що захід із розроблення законопроєкту про цивільне партнерство є в плані дій з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини до 2020 року. Нацстратегія була підписана президентом України Петром Порошенком 26 серпня 2015 року, а план дій Кабмін ухвалив 23 листопада 2015 року.

У 2017–2018 роках у кількох містах України органи місцевого самоврядування ухвалили низку однотипних звернень до центральних органів влади. У них вони закликали обмежити права і свободи людини для ЛГБТ-спільноти. Реагуючи на ці звернення, Омбудсман і його представники говорили про неприпустимість порушення норм національного антидискримінаційного законодавства та закликів до обмеження прав і свобод для окремих груп людей.

Згодом і президент України Петро Порошенко нагадав підписантам петиції стосовно захисту “традиційних сімейних цінностей” про заборону дискримінації, зокрема й закликів до обмежень прав і свобод людини. 

Але в грудні 2018 року під час презентації річного звіту про виконання плану дій з реалізації Нацстратегії заступник міністра юстиції з питань європейської інтеграції Сергій Петухов заявив, що відомство не розроблятиме відповідного документа. За його словами, згаданий захід неможливо виконати, бо проти нього протестувала низка депутатів різного рівня. 

“Місцеві депутати заперечували проти існування такого заходу в Нацстратегії і виступали проти будь-яких пропозицій уряду щодо законодавчого регулювання у сфері прав ЛГБТ-спільноти. Ті звернення, які ми отримали, сигналізують про поляризацію суспільства. Це питання навряд чи буде врегульовано, бо за такий законопроєкт не проголосують у Верховній Раді”, – сказав Петухов.

Згодом Омбудсман рекомендувала розробити та подати на розгляд Верховної Ради України законопроєкт про легалізацію в Україні зареєстрованого цивільного партнерства для різностатевих і одностатевих пар.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter