#чорнийпротест – у мережі шириться флешмоб проти заборони абортів у Польщі

Дата: 27 Вересня 2016
A+ A- Підписатися

У відповідь на потенційну заборону абортів у Польщі із можливою кримінальною відповідальністю за переривання вагітності у мережі Facebook шириться флешмоб із хештегами #czarnyprotest, #чорнийпротест, #blackprotest.

Протест викликала ініціатива польської законодавчої влади щодо повної заборони абортів.

На сьогодні у Польщі аборти дозволені лише у трьох випадках: якщо вагітність виникла внаслідок зґвалтування, якщо вагітність є загрозою життю матері, якщо плід має тяжкі вади розвитку.

Минулої п’ятниці у Польському сеймі обговорювався проект закону, який скасовує ці виключення і вводить цілковиту заборону абортів.

Таку пропозицію представив комітет законодавчої ініціативи “Стоп аборт” (“Stop Aborcji”). Вона передбачає введення повної заборони на аборти і кримінальну відповідальність для тих, хто спричинить смерть ненародженої дитини.

Депутати не підтримали законопроект про повну заборону абортів в цілому, проголосувавши за його доопрацювання та залучення Комісії справедливості й прав людини, повідомляє польський телеканал TVN24.

У відповідь на можливу сувору заборону абортів поляки вийшли на “чорний протест” – вони одягли чорне, висловлюючи солідарність із жертвами майбутнього закону і пікетували будівлю Польського сейму.

Висловити свою позицію щодо свідомого переривання вагітності вирішили не тільки мешканці Польщі, а й українські користувачі соцмереж. Вони викладають пости із із хештегами #czarnyprotest, #чорнийпротест, #blackprotest, додаючи слова “Моє тіло – моє діло”.

“В 21-му столітті ні для кого не секрет, що підвищення народжуваності і зменшення абортів досягається не заборонами, а просвітницькою діяльністю, а також реформами у сферах охорони здоров’я та соціального забезпечення… Однак часом бажання правих популістів виставити себе рятівниками нації перемагає здоровий глузд. Я вважаю ці заходи такими, що порушують базові права людини і що вони призведуть до більшої дискримінації жінок у Польщі”, – пише Тетяна Саніна.

“Коли ми на початку квітня були у Варшаві, потрапили на виставу-протест проти обмеження прав жінки і можливого прийняття відповідних законів. Процесія закінчувалась інквізиційною стратою на головній площі міста. Не думала, що такі закони можуть прийматись у європейській країні в 2016 році. Всерйоз цього не сприймала. Аж дотепер”, – ділиться Мар’яна Хемій.

“Не хочу обговорювати, чому жінки йдуть на аборт. Так буває. Так було. І так буде. Не буде легального ринку, значить, з’явиться нелегальний у підвалах і лівих акушерських”, – говорить Юлія Шулімова.

“У жінок відбирають останні права на своє тіло … У Польщі до цього часу була заборона на аборти, якщо це не випадок зґвалтування, тяжка хвороба плода, загроза життю матері. Тепер хочуть ліквідувати і ці можливості. … Жінка ж, яка втратила плід буде взята під слідство, чи не зробила вона це навмисно. Отакі от справи ….” – пише Mariana Stupak.

У Польщі законодавча заборона переривання вагітності уже давно викликає суспільний резонанс. Польща може стати не тільки єдиною країною Європейського Союзу, а й однією з небагатьох у світі, де аборти на законодавчому рівні будуть неприйнятними.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter