Чоловік з “ДНР” не давав дозволу на лікування сина за кордоном

Дата: 11 Серпня 2015
A+ A- Підписатися

Суд виніс рішення позбавити чоловіка батьківських прав та збільшити розмір аліментів на утримання 7-річного Івана.

Як повідомляє сайт Харківської правозахисної групи, вимушена переселенка, яка приїхала разом із хворим сином із захопленого “ДНР” Вуглегірська, планувала зробити необхідну медичну операцію дитині за кордоном. Але батько, який роками не сплачував аліменти та не допомагав у вихованні, не давав і можливості для виїзду на лікування.

7-річний Іван має вроджений порок серця. Взимку 2015 року будинок його дідуся та бабусі, в якому Іван мешкав, згорів під час бойових дій, і хлопчику довелося разом із мамою тікати від бойовиків “ДНР”, що захопили Вуглегірськ. Приїхавши до Чугуївського району Харківської області, вимушені переселенці звернулися до лікарів, які сказали, що необхідна складна операція, яку можуть зробити в Латвії. Але батько дитини не давав згоди на вивезення за кордон, бо для цього йому потрібно було виїхати на підконтрольну Україні територію, а він цього робити не збирався.

Жінка звернулася до “Центру правової інформації та консультацій” Чугуївської правозахисної групи, і голова ЧПГ адвокат Роман Лихачов підготував відповідний позов до суду.

Правозахисник у судовому процесі наголосив, що, відповідно до ст. 12 Закону України “Про охорону дитинства” на кожного з батьків покладається однакова відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини. А стаття 141 Сімейного кодексу України встановлює рівність прав та обов’язків батьків щодо дитини та стверджує, що розірвання шлюбу між батьками не звільняє від обов’язків щодо дитини. Однак батько не піклується про духовний і фізичний розвиток сина, не забезпечує необхідного догляду та лікування.

Батька запрошували на суд за допомогою телефонних дзвінків та sms-повідомлень, але він не з’явився. 

Зрештою Чугуївський міський суд Харківської області виніс рішення позбавити чоловіка батьківських прав та збільшити розмір аліментів на утримання неповнолітнього сина.

“Вірю, що територія, наразі захоплена так званою “ДНР”, рано чи пізно повернеться під контроль українського уряду, і тоді всім, хто нехтував українським законодавством, прийдеться відповідати. У тому числі, доведеться заплатити аліменти батькові неповнолітнього Івана”, – переконаний Роман Лихачов

Зараз переселенка оформлює необхідні документи для виїзду сина на лікування до Латвії.

Нагадаємо, на Харківщині військовослужбовець відстояв у суді право залишити з собою доньку після розлучення з дружиною.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter