Чоловік може сісти до в’язниці на вісім років за ймовірну участь у “Самообороні Криму”

Дата: 09 Жовтня 2019
A+ A- Підписатися

Прокуратура АР Крим скерувала до суду обвинувальний акт щодо ймовірного учасника незаконного збройного формування “Самооборона Криму” Степана Резуника.

Про це повідомили у відомстві. 

Українські правоохоронці затримали чоловіка в червні на КПВВ “Каланчак”. Його звинуватили в участі в “Самообороні Криму” через фотографію грамоти за “активну участь у виконанні бойових завдань із захисту Севастополя в складі сил народної оборони”, яку йому нібито видали члени незаконного формування.

Резуник розповів, що приїхав на підконтрольну Україні територію, щоб оформити закордонний паспорт, а далі планував поїхати на заробітки до Європи.

Одразу після затримання кримчанина його дружина розповіла російським журналістам, що чоловік не був членом “самооборони”, а просто допомагав “розвозити продукти та ліки”.

“Мій чоловік дуже хороша людина, він ніколи не відмовляв у допомозі: потрібно було когось відвезти – відвозив, потрібно було привезти щось – привозив. Але зі зброєю, оглядом машин або чимось таким він пов’язаний не був. Це просто грамота, які є в половини Криму”, – казала вона.

Дружина затриманого стверджувала, що після 2014 року Резуник уже декілька разів перетинав адміністративну межу з окупованим півостровом, проте проблем у нього не виникало. Також вона додала, що українські правоохоронці знайшли в телефоні кримчанина фотографії у військовій формі, які й викликали питання. 

“Але це просто одяг для гри з друзями в страйкбол. Іноді він одягає її, щоб брати участь у військових реконструкціях. Фото було зроблено 9 травня, коли він святкував день народження друга”, – пояснювала вона.

Наразі прокуратура передала справу до суду в Херсон. Санкції статті, яку інкримінують чоловікові, передбачає покарання у вигляді позбавлення волі від трьох до восьми років.

Нагадаємо, що на початку цього року прокуратура Криму оголосила в розшук керівників та учасників окремого підрозділу “Рубіж”, який є частиною незаконного збройного формування “Самооборона Криму”. Правоохоронці викрили дев’ятьох учасників формування, які у 2014 році захоплювали корвет ВМС України “Хмельницький”, розвідувальний корабель “Славутич”, військові частини, а також допомагали розгортати блокпости на півострові. Згодом правоохоронці оголосили в розшук ще майже 30 “кримських самооборонівців”, які допомагали Росії окупувати Крим у 2014 році. 

Уже в червні прокуратура АРК скерувала до суду обвинувальний акт стосовно одного з керівників формування “Рубіж”. Згодом прокуратура також повідомила про підозру громадянину Сербії, який у 2014 році брав участь у так званій “Самообороні Криму” та розвідгрупі “Северный ветер”, що допомагали Росії окупувати півострів.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter