Чиновники відбирають довідки у переселенців, яких вважають “шахраями”

Дата: 22 Лютого 2016
A+ A- Підписатися

Представники Держприкордонслужби та Служби безпеки складають списки переселенців, яких вважають “шахраями”.

Вони передають їх в управління праці та соцзахисту, після чого довідки переселенців скасовують, йдеться в заяві Комітету ВР з прав людини.

“Починаючи з 19 лютого 2016 року до мене від громадських організацій та ініціатив, які займаються допомогою внутрішньо переміщеним особам, почали надходити повідомлення про масові скасування довідок про взяття на облік внутрішньо переміщених осіб в “автоматичному режимі”, – говорить голова комітету Григорій Немиря.

Такі списки почали надходити до управлінь з 18 лютого. Інформацію підтвердив прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. За його словами, уряд скасував виплати вже 150 тисячам переселенців.

За словами міністра соцполітики Павла Розенка, його відомство разом з СБУ вже останні три місяці активно працює над “ліквідацією шахрайських схем, які побудовані навколо виплат переселенцям”.

У комітеті нагадують, що довідка переселенця – це єдиний документ, який дає право на соціальні виплати. Без неї тисячі сімей залишаються без фінансової допомоги держави.

До того ж така практика “зупинення дії” довідок прямо суперечить чинному законодавству та Конституції.

При цьому уряд за два роки не спромігся впровадити ефективний інструмент контролю за виплатами – єдиний реєстр переселенців, чого вимагали громадськість та закордонні партнери. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter