Чийгоза і Полозова видалили із засідання, де розглядалась їхня скарга

Дата: 05 Квітня 2017
A+ A- Підписатися

Сьогодні підконтрольний Росії Верховний суд Криму залишив без задоволення апеляційну скаргу Ахтема Чийгоза та його адвокатів, пов’язану з продовженням йому термінів тримання під вартою до 8 липня.

Про це повідомляє кореспондент Центру інформації про права людини в Криму.

За його інформацією, колегія суддів у складі Юрія Гриценка, Сергія Рубанова і Тимура Слезка під час розгляду скарги поводилася упереджено, підкреслено скандально і агресивно. Із зали засідання видворили адвоката підсудного Миколу Полозова, винесли йому окрему ухвалу, а самого Чийгоза відключили від відеотрансляції. Клопотання другого адвоката Олександра Лісового про виключення його з процесу, оскільки підзахисний від нього відмовився, не схвалили.

Усе почалося з того, що сторона захисту дізналася про неналежне оформлення документів представником прокуратури Андрієм Калтиріним. Він не надав суду наказу свого начальства про призначення обвинувачем на цьому процесі.

Судді стали реагувати на цей факт нервово, потім пішли до дорадчої кімнати, після чого заявили, що відведення прокуророві не буде.

Водночас, на тому етапі відвід прокурору ніхто і не заявляв, про що і став говорити підсудний Ахтем Чийгоз. У відповідь судді почали його перебивати, підвищувати голос і в підсумку оголосили йому спочатку одне, а потім і друге зауваження про порушення громадського порядку в судовому засіданні. Постало питання про “видалення” Чийгоза із зали суду.

Після цього аналогічним чином судді поставилися до виступу адвоката Миколи Полозова, оголосивши і йому два зауваження.

А коли слово взяв адвокат Олександр Лісовий, судді показово встали і пішли до дорадчої кімнати. Звідти вони з’явилися з рішенням про видалення Полозова і Чийгоза з процесу.

Адвокат Лісовий, який залишився, заявив клопотання про відмову від участі в процесі, у зв’язку з відмовою свого підзахисного від його послуг, проте колегія суддів клопотання не задовольнила і формально провела розгляд справи, фактично при повному мовчанні Лісового. Після того, як судді знову пішли до дорадчої кімнати для ухвалення рішення, адвокат Лісовий демонстративно покинув залу засідання.

Нагадаємо, Ахтема Чийгоза затримали в січні 2015 року за участь в мітингу на підтримку територіальної цілісності України перед будівлею Верховної Ради Криму 26 лютого 2014 року. Тоді мітингувальникам протистояли проросійські активісти, зокрема, з партії “Русское единство”.

“Справу Чийгоза” російський суд розглядає в рамках “справи 26 лютого” після того, як суд на закритому засіданні розділив цю справу на дві: окремо – стосовно заступника голови Меджлісу кримських татар Ахтема Чийгоза, і окремо – щодо інших фігурантів процесу – Алі Асанова і Мустафи Дегерменджі.

24 лютого Міжнародна експертна група заявила, що Росія не має права розслідувати події 26 лютого 2014 року під кримським парламентом. Вона назвала розслідування в Криму політично мотивованим і закликала українські правоохоронні органи розслідувати події під парламентом.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter