Червоний Хрест заявив про намір створити офіс в Ростові-на-Дону – Україна категорично проти

Дата: 24 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Україна виступила категорично проти відкриття офісу Червоного Хреста у Ростові-на-Дону для нібито ефективнішої роботи на Сході України.

Про це в коментарі РБК-Україна сказала віце-прем’єрка-міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

Джерело: aa.com.tr

Міжнародний комітет Червоного Хреста (МКЧХ) 24 березня звернувся до російського Міністерства закордонних справ за дозволом відкрити такий офіс нібито для ефективнішої роботи на Сході України.

За інформацією новинного агентства Anadolu, очільник МКЧХ Петер Маурер приїхав до Москви і під час особистої розмови з міністром закордонних справ РФ Сергієм Лавровим попросив дозвіл на відкриття центру.

“Хотів би заручитися вашою підтримкою для укріплення структури тилового забезпечення в Росії. Це дозволить покращити нашу роботу на Донбасі та в інших частинах України, що перебувають під контролем російських військ”, – цитують Маурера ЗМІ.

Натомість Лавров нібито висловив зацікавленість у вирішенні проблем, що “накопичуються в Україні”, на кшталт евакуації цивільних чи безпечного перевезення гуманітарних вантажів. Остаточна позиція РФ щодо відкриття представництва в Ростові-на-Дону наразі невідома.

Україна різко засудила спроби відкрити такий офіс МКЧХ в Росії.

“Ми категорично проти того, щоби Міжнародне товариство Червоного Хреста відкривало офіс в Ростові-на-Дону. Таким чином Росія хоче “освятити” так звані “гуманітарні коридори” на свою територію, а насправді незаконне викрадення та вивезення ворогом наших громадян, яке вже відбувається прямо зараз”, — заявила Ірина Верещук.

Віце-прем’єрка також уточнила, що під час візиту Петера Маурера до Києва жодних перемовин про можливість вивезення українців на територію РФ та відкриття офісу МКЧХ поблизу кордону, не було. Ба більше — українська влада надала гуманітарним організаціям докази створення окупантами фільтраційних таборів для викрадених жителів Маріуполя та інших населених пунктів.

Верещук вважає, що росіяни могли видати свою вимогу до Червоного Хреста відкрити у Ростові офіс за нібито проханням керівництва цієї організації. Водночас вона зазначила, що МКЧХ через дії окупантів наразі не має повноцінної можливості виконувати свій мандат — організовувати справжні гуманітарні коридори та доступ до військовополонених.

Нагадаємо, що на початку березня Міжнародна гуманітарна організація Червоного Хреста заборонила Україні використовувати її емблему під час евакуації мирних жителів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter