Червоний Хрест створив для України окреме бюро для пошуку зниклих: як родичам подати заявку

Дата: 02 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Міжнародний комітет Червоного Хреста у Женеві створив окреме Центральне пошукове бюро, персонал якого займатиметься виключно питаннями “російсько-українського конфлікту”. Утворення подібного типу вже працюють у країнах, де також відбуваються воєнні дії.

Про це виданню ZMINA розповів речник делегації МКЧХ в Україні Олександр Власенко.

Олександр Власенко. Фото: Дмитро Ларін

“Згідно з міжнародним гуманітарним правом, ми у Женеві створили окреме ЦПБ для України,  і люди, які там працюють, займаються виключно конфліктом на території України. Решта нашого персоналу займається конфліктами, які відбуваються в інших частинах планети“, – розповів речник. 

За його словами, якщо у родини на окупованій території зник безвісти хтось з рідних, вони можуть про це повідомити Міжнародний комітет Червоного Хреста. Для цього потрібно зайти на сайт МКЧХ в Україні, обрати будь-яку з трьох мов (українську, російську або англійську) та заповнити відповідну онлайн-форму. Після внесення всіх даних та натискання кнопки “відправити” користувач має отримати номер своєї справи, яка автоматично створюється системою. Також вона автоматично реєструється в Центральному пошуковому бюро (ЦПХ), представники якого здійснюватимуть розшук та ідентифікуватимуть людину саме за цим номером. Тобто коли з родиною зв’язується працівник МКЧХ, близьким потрібно назвати згаданий номер.

До нас звертались люди з африканських країн, діти яких навчалися в українських вузах і зникли після початку війни. Тобто зареєструватися у нас на сайті може громадянин будь-якої країни світу. Після заповнення подавачем онлайн-форми, вона автоматично акумулюється в Центральному пошуковому бюро”, – пояснює Власенко.

За його словами, під час заповнення анкети необхідно дуже докладно описати обставини, за яких відбулося зникнення, а також іншу інформацію про зниклих осіб. Час від часу анкету можна доповнювати новими фактами, що стосуються подій, пов’язаних з їхнім зникненням.

Після реєстрації справи, як каже Власенко, ЦПБ звертається до Національного інформаційного бюро (НІБ) іншої сторони (Росії) з проханням надати інформацію про долю зниклої людини. Доти, поки ЦПБ чекатиме на відповідь, ця особа вважатиметься зниклою безвісти, навіть якщо людина, яка заповнила анкету, точно знає про її місцезнаходження.

Ми маємо отримати інформацію про місцезнаходження зниклої особи від офіційного органу іншої сторони. Щойно ми отримаємо підтвердження про будь-який її статус, зокрема про те, що вона жива та знаходиться в місцях утримання під вартою або померла, ми повідомляємо про це родичів”, – каже Власенко.

Він розповів, що є два випадки, коли МКЧХ може зареєструвати людину без звернення близьких. У першому представники організації могли самі знайти людину у російській в’язниці. У другому МКЧХ зареєстрував військовослужбовців, які виходили з “Азовсталі”:

Наприклад, коли люди виходили з Азовсталі, ми реєстрували тих, хто хотів. Ми нікого не примушуємо. Їх не розшукують. Ми їх зареєстрували і ми знаємо, що ця людина є. Також під час відвідування місць утримання в Росії ми могли знайти людину, якої немає в наших списках. Ми її теж реєструємо, якщо вона забажає. Це єдині випадки, коли ми без участі родичів можемо зареєструвати людину“.

Власенко закликав українців, які наразі проживають за кордоном, вказувати під час заповнення анкети свої іноземні номери телефонів. Це потрібно для того, щоб представники ЦПБ могли з ним зв’язатися та уточнити усі надані ними дані.

Люди, які проживають за кордоном, можуть надати будь-який номер телефону, за яким вони доступні. Ми всіх закликаємо з нами зв’язуватися. Якщо складно заповнити цю форму, можна звернутися до МКЧХ України, офіси якого є в кожному районному центрі. Можна також звернутися до наших офісів, які працюють у 100 країнах світу, і вони передадуть інформацію нам“, – пояснив речник МКЧХ.

Він радить заповнювати анкету, а не телефонувати до МКЧХ. Це дозволить запобігти ефекту “зіпсованого телефону”, а також уникнути перекручування прізвищ та інших даних. Адже людина, яка власноруч заповнює форму, надаватиме коректну та точну інформацію.

За словами речника делегації МКЧХ в Україні, регіональні представництва організації працюють в Дніпрі, Полтаві, Олесі, Львові та Києві.

Нагадаємо, Червоний Хрест допоміг Офісу українського уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин налагодити з російською стороною передачу тіл загиблих військових РФ. Це також дозволяє швидше повертати тіла українських захисників.


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує насильницькі зникнення, затримання та викрадення цивільних осіб на тимчасово окупованих територіях. Якщо ваші рідні зникли або ви маєте побоювання, що їх могли викрасти – напишіть, будь ласка, на нашу електронну адресу es@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами. 

Отримана інформація за згодою заявника буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, а також міжнародних організацій для внесення ними інформації до періодичних звітів, зокрема до Комітету ООН проти тортур, Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Моніторингової Місії ООН з прав людини в Україні, Міжнародного кримінального суду  тощо для  документування та подальшого розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні та притягнення винних до відповідальності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter