Чернігівець зміг вибратися з могили після того, як його розстріляли окупанти – куля пройшла крізь щоку

Дата: 12 Травня 2022
A+ A- Підписатися

На Чернігівщині чоловіка на ім’я Микола Куліченко і його братів Дмитра та Євгена у березні розстріляли російські військові. Куля пройшла чоловіку крізь щоку, він вижив та зміг дійти до свого дому за 40 км від місця розстрілу. 

Свою та загиблих братів історію чоловік розповів місцевому “Суспільному”. 

Микола Куліченко / Фото: “Суспільне”

18 березня до Миколи та двох його братів, старшого – Дмитра та молодшого – Євгена, у будинок з обшуком зайшли російські військові. Там вони знайшли форму ЗСУ останнього та дідові медалі. Зі слів Миколи, через це чоловіків спочатку катували, а потім вирішили розстріляти. 

Євгена вивели на вулицю, поставили на коліна та почали бити палицею. Після цього чоловікам зав’язали очі, кинули у військову машину та вивезли з села.

Окупанти привели їх із зав’язаними очима до приміщення на території пилорами у селі Вишневе, як стало відомо згодом. 

“Я був тут, а брати навпроти разом і ще був ряд: на піддонах лежали поранені солдати”, – пригадав Микола.

В цьому приміщенні братів тримали три дні. Потім повезли на розстріл.

Фото: “Суспільне”

Усім трьом чоловікам російські військові вирили могилу. Їм зв’язали руки, ноги та очі і вистрелили кожному в голову, потім прикидали землею. 

“Я тут, поруч старший брат, а трохи далі, менший. І його першого застрелили. Вкинули в яму, а потім Діму застрелили, але не вкидали в яму. А потім, як в мене вистрелили, мене ще і ногою штовхнули. Я впав наверх старшого”, – розповів чоловік.

Микола вижив і зміг вибратися з могили попри зв’язані ноги та руки. Куля пройшла крізь щоку чоловіка навиліт і не зачепила життєво важливих органів.

Чернігівець пішки дістався до найближчого села, йшов повз російський блокпост. В селі його прихистила місцева мешканка Валентина Петрівна. 

Прийшовши більш-менш до тями, Микола вирушив до свого села. Чоловік ішов 40 кілометрів. Після деокупації Миколу обстежили лікарі – виявили в нього два зламаних ребра. 

Оперативно-слідча група виїхала на місце поховання після деокупації населеного пункту. Прокурор підтвердив інформацію, що очі, руки та ноги братів були зв’язані. Попередній огляд тіла показав наявність вогнепального поранення в голову у кожного загиблого.

“В діях невстановлених осіб із числа військовослужбовців Російської Федерації на даний момент вбачають ознаки злочину, передбаченого частиною 2 статті 438 Кримінального кодексу України, а саме – порушення законів та звичаїв війни в частині жорстокого поводження із заручниками, цивільним населенням, поєднане з умисним вбивством”, – розповів виданню прокурор Чернігівської окружної прокуратури Сергій Хамайко.

Особи російських військових встановлюватимуть підрозділи СБУ.

Раніше повідомлялося, що на Харківщині росіяни розстріляли з танка цивільних мешканців одного з сіл. 

Нагадаємо, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить і Центр прав людини ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

 Такими злочинами вважають:

  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • руйнування і привласнення майна, не спричинене військовою необхідністю;
  • примус цивільних чи військовополонених служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортація до Росії чи на окуповані нею території;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • взяття заручників;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи;
  • розграбування суспільної та особистої власності тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Якщо у вас є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте про них нам на адресу: tp@humanrights.org.ua.

Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитися до команди волонтерів Коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, заповніть онлайн-форму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter