Через нормативну неузгодженість переселенці залишилися без соцвиплат – правозахисники

Дата: 07 Червня 2016
A+ A- Підписатися

Правозахисники вимагають від уряду прийняти постанову №509 та узгодити нормативну базу із законодавством про захист переселенців.

Через зволікання Кабінету міністрів багато переселенців зіштовхнулись із припиненням виплат, кажуть правозахисники.

“Результати моніторингів, які проводить БФ “Право на захист” доводять, що внаслідок неузгодженості нормативно-правових актів та нескоординованості діяльності органів державної влади, переважна більшість внутрішньо переміщених осіб зіткнулися з призупиненням їм соціальних виплат, що критично вплинуло на рівень їхнього життя”, – зазначає Олена Виноградова, правовий аналітик ВБФ “Право на захист”.

Активісти наголошують: минуло п’ять місяців з моменту підписання президентом змін до Закону України “Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб”, спрямованих на поліпшення становища переселенців. Однак із січня уряд не може узгодити зміни до постанов, щоб забезпечити виконання закону.


“Сьогодні немає місця дискусії, чи робить уряд достатньо для допомоги людям, що постраждали в конфлікті, чи ні. Щоб зрозуміти, чи готова Україна прийняти Євро-2012, досить було уявити дорогу туриста від вокзалу до стадіону, де в проміжку він їде на транспорті, поселяється в готель і збирається поїсти. Так і в питаннях внутрішнього переміщення, виконавчі органи влади повинні уявити дорогу переселенця з Луганська до Києва, які на його шляху виникають перешкоди в перетині лінії розмежування, пошуку житла, школи для дитини, як вирішуються питання відновлення документів та оформлення виплат”, – зазначає Олександра Дворецька, координаторка Благодійного фонду “Восток-SOS “.

Як зазначають правозахисники, нині тисячі людей не можуть отримати пенсії та соцвиплати через невідповідність постанови Кабміну закону. Постанова вимагає штамп, який, відповідно до закону, жоден орган поставити не може. А відсутність штампу є підставою для припинення виплат. 

“Внаслідок окупації Криму і збройної агресії на Донбасі з боку РФ в Україні сьогодні офіційно зареєстровано близько 1 млн 800 тисяч внутрішньо переміщених осіб. У більшості – це громадяни нашої країни, які володіють конституційними правами і свободами на рівних засадах з громадянами з інших регіонів України. Борючись за прийняття змін до закону про переселенців, ми також боролися за недискримінацію переміщених осіб і антибюрократичні адміністративні механізми“, – підкреслює Таміла Ташева, координаторка ГО “КримSOS”.

Активісти звернулися до Кабміну з вимогою прийняти на найближчому засіданні уряду 8 червня правки до Постанови №509.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter