Постраждалі від обстрілів на Донбасі можуть не отримати компенсацію за пошкоджене житло – правозахисники

Дата: 18 Вересня 2019
A+ A- Підписатися

Через Верховну Раду постраждалі від обстрілів на Донбасі можуть не отримати компенсацію. 

Як передає кореспондентка Центру прав людини ZMINA, про це в Києві під час круглого столу “Збройний конфлікт на сході України: шкода, завдана житлу цивільного населення” розповіла правова аналітикиня БФ “Право на захист” Еліна Шишкіна.

“Якщо під час другого читання депутати не внесуть поправки про фінансування постанови №623 про грошову компенсацію для постраждалих від війни на Донбасі, то з 1 січня 2020 року вона не діятиме. Це буде правова фікція – “мертвий” документ”, зауважила вона.

За словами представниці Офісу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Наталії Тімоніної, через реорганізацію Міністерство з питань ветеранів передало свій проєкт бюджету без врахування відповідних коштів.

Еліна Шишкіна також звернула увагу, що втілити постанову дозволить розроблення положення про комісії, які повинні обстежувати постраждалі будинки, та про акт обстеження будинків. 

“Є проєкти цих нормативно-правових актів, але через об’єднання двох міністерств ми не знаємо, на якому етапі перебуває перевірка цих актів і чи будуть вони ухвалені”, – повідомила експертка. Вона пропонує також переглянути механізм, який прописано в постанові №623.

“Варто змінити максимальний розмір грошової компенсації, необхідно дати можливість внутрішньо переміщеним особам мати право на компенсацію, потрібно розробляти комплексну державну стратегію про вирішення житлових питань, а саме ухвалювати довгострокові рішення. Важливо доопрацювати Національну стратегію інтеграції ВПО, яку розробили наприкінці 2017 року, План дій 2018 року та продовжити їхній термін. Окрім цього, необхідно внести зміни до Закону “Про боротьбу з тероризмом”, створивши резервний фонд для виплати компенсацій жертвам терактів”, – порадила Еліна Шишкіна.

За даними Агентства ООН у справах біженців в Україні, у 2017 році 4 560 будинків зазнали пошкоджень з обох сторін лінії розмежування. 2018 року таких помешкань було 738. 2019 року зафіксовано 411 пошкоджень.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter