Через російську окупацію діти на тимчасово захоплених територіях мають обмежений доступ до освіти – Amnesty International

Дата: 11 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Через прагнення продовжити українську освіту мешканці тимчасово окупованих РФ територій України ризикують зазнати репресій, а деякі батьки змушені ховати своїх дітей.

Про це свідчать результати дослідження Amnesty International.

Зруйнована внаслідок російських обстрілів школа в Сергіївці Донецької області. Архівне фото. Джерело: Донецька обласна прокуратура

Як показало нове дослідження правозахисної організації, війна РФ проти України призвела до широкомасштабного переривання освіти на ТОТ.

“Amnesty International отримала докази від 23 працівників сфери освіти й 16 сімей з дітьми шкільного віку, які жили або продовжують жити в умовах російської окупації, і задокументувала, як агресивна війна Росії проти України призвела до значного і повсюдного припинення освіти в Україні. На окупованих Росією територіях залякування і примус є повсякденною реальністю для сімей, дітей і викладачів. Ніхто не перебуває в безпеці від нескінченної кампанії терору, що проводиться Росією в Україні”, – розповіла про результати дослідниця Amnesty International Анна Райт.

Як повідомляється, попри ризик репресій через кілька місяців після початку російської окупації деякі вчителі та батьки намагались організувати навчання за українською програмою. Вчителі, батьки, діти перетворилися на  партизанів, які “викопували ями у своїх садах, щоб сховати ноутбуки та мобільні телефони, або ховаються на горищах і в старих сараях, щоб зловити мобільний сигнал”.

В організації наводять приклади, коли деякі батьки на окупованих територіях припиняють навчання дітей заради їхньої безпеки. Жителі розповідають, що до них приходять чоловіки в російській військовій формі й примушують відправляти дітей до школи, погрожуючи відвезти їх до дитбудинку в Росії.

Вчителька з окупованої громади Бердянська Запорізької області, яка виїхала на підконтрольну Україні територію в липні 2022 року, але продовжує проводити онлайн-уроки для дітей в окупованій громаді, каже, що школярів примушують учити й співати російський гімн. Тим, хто відмовляється, погрожують забрати їх у батьків на “перевиховання в російських дитбудинках”.

Родини з тимчасово окупованих РФ територій України розповіли, що школи, які відкрилися після окупації, не мають достатньої кількості кваліфікованих викладачів, дітей залишають самостійно читати підручники в класі. Від цього страждає якість навчання та дисципліна.

Нагадаємо, у серпні поточного року в окупаційному управлінні освіти були зареєстровані близько 14 тисяч дітей. З них 11,6 тисячі – маріупольці та мешканці району. Усі інші – росіяни, які приїхали після початку повномасштабної війни та цьогоріч пішли до місцевих шкіл. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter