Через погане самопочуття політв’язень відмовився брати участь у засіданні справи “Хізб ут-Тахрір”

Дата: 16 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

15 грудня в Південному окружному військовому суді Ростова-на-Дону не відбулось засідання щодо фігурантів білогірської справи “Хізб ут-Тахрір” через стан здоров’я Айдера Джеппарова.

Як повідомляє адвокат Олександр Стасюк, через погане самопочуття чоловік відмовився виходити з камери.

Айдер Джеппаров

За словами адвоката, в умовах СІЗО у Джаппарова утворилося “гнійне стафілококове запалення” на пальці.

“Він мучиться вже три тижні. Йому колють антибактеріальні та протизапальні препарати. Він сказав, що написав заяву в адміністрацію СІЗО, щоб його вивезли за межі ізолятора до медсанчастини, щоб було хірургічне втручання, бо його палець продовжує наривати”, – розповів Стасюк.

Наступне засідання призначили на 17 грудня. Суд надіслав у СІЗО запит, у якому просить адміністрацію роз’яснити, чи дозволяє стан здоров’я підсудних брати участь у судовому засіданні.

Нагадаємо, після ранкових обшуків 10 червня 2019 року в будинках кримських татар в Алуштинському, Білогірському та Сімферопольському районах російські силовики затримали вісім громадян України: Руслана Нагаєва, Ельдара Кантимірова, Руслана Месутова, Ленура Халілова, Різу Омерова, Енвера Омерова, Айдера Джеппарова та Ескендера Сулейманова.

ФСБ Росії заявили про слідчі заходи за ст. 205.5 (“організація або участь у діяльності терористичної організації”), що стосуються забороненої в Росії, Криму та легальній в Україні релігійної організації “Хізб ут-Тахрір”.

Як випливає з матеріалів справи, обвинувачені не мали зброї, вибухівки, боєприпасів, не планували здійснювати терористичний акт та не закликали інших до здійснення терористичних дій. У матеріалах справи є аудіозаписи, на яких зафіксовано, що засуджені вели дискусії на релігійні та політичні теми.

Українські правоохоронці у свою чергу відкрили кримінальне провадження через незаконні обшуки у Криму. Утім, адвокати кримських татар вказуються на відсутність будь-яких доказів, які свідчать про намагання повалення конституційного ладу Російської Федерації і захоплення влади.

Правозахисний центр “Меморіал” визнав фігурантів білогірської групи справи “Хізб ут-Тахрір політичними в’язнями і вимагає їх негайного звільнення.

Правозахисники просять небайдужих громадян писати політв’язням листи. Це можна зробити онлайн через проєкт громадського об’єднання “Кримська солідарність”. Ви також можете підписати петицію Prisoners Voice та поширити цю новину
 
Згідно з даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 103 людей. 76 із цього списку – кримські татари. 48 політв’язнів уже дістали вироки в кримінальних справах.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter