Через COVID-19 десятилітній прогрес щодо збільшення тривалості життя людства зупинився – ВООЗ

Дата: 26 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Упродовж усього лише двох років пандемія COVID-19 зупинила стабільне збільшення тривалості життя людей по всьому світові, до цього прогрес спостерігали протягом десятиліття: у період з 2019-го по 2021 рік глобальна очікувана тривалість життя знизилася на 1,8 року до 71,4 року, тобто до рівня 2012-го.

Про це йдеться у дослідження Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), оприлюдненому у травні 2024 року.  

Джерело: pixabay.com

Аналогічно, глобальна очікувана тривалість здорового життя знизилася на 1,5 року до 61,9 року,  у 2021-му до рівня 2012-го, йдеться в документі.

Дані дослідників враховують аналіз очікуваної тривалості здорового життя, рівень якої після пандемії знизився на 1,5 року, та очікуваного довголіття, яке скоротилося на 1,8 року.

Водночас у ВООЗ відзначили, що негативні наслідки глобальної захворюваності на COVID-19 були відчутні в усьому світі, проте нерівномірно по регіонах. Так, найбільше від пандемії у розрізі зменшення тривалості життя постраждали регіони Америки та Південно-Східної Азії. Там очікуване довголіття знизилося майже на 3 роки, а тривалість здорового життя – на 2,5 року.

Населення західної частини Тихого океану відчуло найменший вплив хвороби – втрати тривалості здорового життя склали 0,2 року, а довголіття – 0,1 року.

За словами гендиректора ВООЗ Тедроса Адханома Гебреєсуса, попри відчутний розвиток сфери охорони здоров’я, кращий доступ до медичних послуг і захист від надзвичайних ситуацій, прогрес може виявитися крихким.

За даними організації, COVID-19 посів третє місце серед причин смертності у світі 2020 року та друге – 2021-го. За цей період померло майже 13 мільйонів людей.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що від жовтня 2023 року, коли в Україні почався епідеміологічний сезон, унаслідок ускладнень, спричинених коронавірусом, померли 939 людей.

Уже цього, 2024 року, лише за перший тиждень травня на ковід в Україні захворіли 613 людей, а 230 з них доправили до лікарень з ускладненнями. Серед пацієнтів було щонайменше 19 дітей.

Також цьогоріч в п’яти областях України виявили новий штам коронавірусу “Дженні”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter