Через бомбардування окупантами польового шпиталю на “Азовсталі” постраждали 600 людей – мер

Дата: 29 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

За час повномасштабного вторгнення у Маріуполі російські військові вбили понад 20 тисяч містян. Крім того, через бомбардування російськими військовими польового шпиталю на “Азовсталі” кількість поранених, які перебувають там, зросла зі 170 до 600. 

Про це під час брифінгу розповів мер міста Вадим Бойченко

Фото: Alexander Ermochenko/Reuters
Очільник міста наголосив, що російські військові продовжують руйнувати Маріуполь, використовуючи надпотужне озброєння, зокрема, скидаючи авіаційні бомби.

Напередодні такі бомби скинули на шпиталь, облаштований на території металургійного комбінату “Азовсталь”. Внаслідок цього кількість поранених, які перебувають там, зросла зі 170 до 600. Відомо, що у шпиталі не вистачає необхідних ліків, а замість стерильних бинтів медики змушені використовувати брудний одяг, що призводить до смертей пацієнтів навіть у разі проведення успішних операцій.

Бойченко наголосив, що сподівається на “перемовні процедури” та узгодження евакуації маріупольців, зокрема й з “Азовсталі”: “Вони (цивільні. – Ред.) вимушені були ховатися у бомбосховищах і чекають на евакуацію, яку ми також чекаємо. І маємо надію, що все ж хоч чогось трішечки людського є у тих ворожих сил, які притиснули наше місцеве населення до цих бомбосховищ, і що відбудеться ця евакуація, і буде цей порятунок життя місцевого населення міста Маріуполь”.

Досі порахувати точну кількість людей, які ховаються від обстрілів, неможливо, бо жодного дня у Маріуполі не було дотримано режиму тиші. 

Щодо вбивства понад 20 тисяч містян за час повномасштабного вторгнення, то за словами Бойченка такі дії російських військових мають ознаки військового злочину.

“Це більше, ніж за два роки фашисти вбили у Маріуполі (у роки Другої світової. – Ред.)”, – каже мер.

Фото: Alexander Ermochenko/Reuters

Завдяки супутниковим знімкам вже вдалось знайти три масових поховання. Бойченко каже, що для приховування своїх злочинів, а саме для риття цих могил, російські військові залучають цивільних. 

Також очільник Маріуполя розповів про фільтраційні табори, що діють у регіоні. Однією з особливостей поведінки загарбників у таких місцях є вишукування татуювань на тілах затриманих:

“Вони роздягають хлопця, бачать татуювання, кажуть, що це, по їхній уяві, має якість націоналістичні символи. Вони дають хлопцю камінець і кажуть стирати, і він стирає зі шкіри ці татуювання, а росіяни регочуть”.

Також з тиском стикаються держслужбовці та люди пов’язані з місцевою владою. Бойченко розповів, що відомо про випадки погроз відбирання дітей. Загарбники заявляють таким людям, що роблять це, аби батьки “не виховували нацистів”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter