Чехія скасувала обов’язкову вакцинацію

Дата: 20 Січня 2022
A+ A- Підписатися

Новий уряд Чехії ухвалив рішення скасувати обов’язкову вакцинацію проти коронавірусу для деяких верств населення. 

Про це повідомляє ABC.

Фото: AP

З березня 2022-го щеплення мали стати обов’язковими для літніх людей, медиків, поліцейських, пожежників та студентів медичних вишів. Про відповідні плани наприкінці минулого року повідомив прем’єр-міністр Андрей Бабіш, проте невдовзі його змінив на цій посаді Петр Фіала, який виступив проти цього. 

За його словами, більшість людей, які мали обов’язково вакцинуватись, вже вакцинувалися.

Нині, за даними Європейського центру з профілактики та контролю захворювань, у Чехії 63% людей отримали повний курс вакцинації, що нижче середнього показника по Європейському Союзу, а 31,5% – отримали бустерну дозу. 

Нагадаємо, що в Україні вже понад 15 мільйонів людей отримали хоча б одну дозу вакцини, а щеплених двома дозами налічили понад 14,3 мільйона. Додаткову дозу отримали 11 тисяч осіб, а бустерну – 146 тисяч.

Торік в Україні від роботи почали відстороняти нещеплених працівників сфери освіти, працівників соцслужб, реабілітаційних центрів, стратегічних підприємств та низки інших організації. Нині відомо про щонайменше два випадки, коли такі відсторонення оскаржили у суді вчителі. 

Уряд не вважає обов’язкову вакцинацію працівників деяких сфер порушенням прав людини, бо ця вимога вже міститься в чинному законодавстві, зокрема в статті 12 закону про захист від інфекційних хвороб. Не вважають порушенням прав людини обов’язкові щеплення й у ЄСПЛ.

Фотографія обкладинки: Slavomír Kubeš/ČTK

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter