Чатбот Bing вигадував фейки про європейські вибори – дослідження

Дата: 19 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Чатбот Copilot від компанії Microsoft, раніше відомий як Bing Chat, надавав неправдиву та оманливу інформацію щодо європейських виборів.

Про це повідомило The Verge з посиланням на звіт організації з прав людини AlgorithmWatch.

Штучний інтелект Джерело: pixabay.com

Дослідники із серпня до жовтня нинішнього року збирали відповіді чатбота, пов’язані з виборами у Швейцарії і німецьких Баварії та Гессені, що відбувалися невдовзі після його запуску. Дослідники розглянули місцеві контексти й порівняли відповіді німецькою, англійською та французькою мовами.

Вони запитували в чатбота базову інформацію: як голосувати, які кандидати беруть участь у виборах, рейтинги в опитуваннях, дізнавалися про позиції кандидатів і актуальні політичні проблеми, у випадку з Баварією – про скандали, які супроводжували кампанію.

Загалом дезінформація на кшталт фейкових скандалів, неправильних дат виборів, некоректних рейтингів в опитуваннях, кандидатів, які не брали участі у виборах тощо, становила 31% відповідей чатбота, йдеться в дослідженні. Причому відповіді німецькою та французькою були менш якісними, ніж англійською.

У коментарі виданню компанія Microsoft повідомила, що вжила заходів для покращення своїх платформ розмовного штучного інтелекту, особливо перед виборами 2024 року в США. 

Нагадаємо, що Microsoft випустила чатбот на основі штучного інтелекту Copilot у загальний відкритий доступ на початку грудня нинішнього року.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що росіяни використовують штучний інтелект для створення псевдотелевізійних сюжетів начебто від українських телеканалів та поширюють створені фейки в соцмережах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter