Частина військових із самопроголошеної Південної Осетії відмовилися брати участь у війні з Україною

Дата: 31 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Частина контрактників 4-ї гвардійської військової бази самопроголошеної Південної Осетії відмовилася брати участь у війні, розв’язаній Росією на території України, та самостійно повернулася до Цхінвалі.

Про це повідомляє російське видання “Медіазона”. 

Фото: телеграм-канал “Бонварнон”

За словами джерела “Медіазони”, південноосетинські солдати повернулися до “республіки “30 березня.

“Наскільки я зрозумів, проблема виникла, коли один із солдатів підірвався на міні, – каже джерело. – Інші хотіли забрати тіло, щоб додому відправити. Просто для нас, осетин, тіло померлого друга – святе. А їм їхній генерал, начальник сказав: яке тіло, ми порожню труну відправимо. Вони кажуть: “Ми воїни, ми не труси, але так, щоб тебе на забій відправляли, а потім ще твій труп не забирали –нам це нафіг не треба. І вони вийшли. І вчора повернулися до Південної Осетії”.

За його словами, до республіки повернулося близько 300 військовослужбовців.

Співрозмовник “Медіазони” посилається на аудіозапис, на якому осетинською мовою ситуацію описує нібито один із солдатів:

“Це [катастрофа]. Нас забрали і хотіли, щоб ми померли, а наші старші отримали “героїв”. Хлопець там помер, багато хто загинув. Їх обстріляли, потім відійшли. Один хлопець був весь замінований. Він помер, а його піхотна група вийшла назад. Потім [співлсужбовці загиблого] зайшли до старшого і кажуть: “Давайте підійдемо до нього і витягнемо його, його розірвало на частини. І хоч якісь частини тіла його заберемо, ну там голову, щоби щось відправити додому”. А старший каже так: “Надайте порожню коробку, цинкову порожню, щоб вони знали, що він загинув”. І наші хлопці розлютилися. Хотіли його там вбити. А в нього охорона 10–12 чоловік. Вони нас вели на смерть. Ось приїдемо і поговоримо з людьми, і навіть на площу можемо вийти сказати, що нас вели на вірну смерть”.

Пізно ввечері 30 березня інформацію про осетинів, що відмовилися воювати, з посиланням на дані розвідки підтвердили і в Управлінні стратегічних комунікацій Збройних сил України.

“Кілька днів тому майже весь особовий склад однієї з батальйонних тактичних груп (дві мотострілкові роти та мінометна батарея), які були сформовані зі складу 4-ї військової бази вс рф (в/ч 66431, м. Цхінвалі, Південна Осетія) та задіяні на Донецькому напрямку, відмовився від участі у військовій агресії проти України”, — йдеться у фейсбуку відомства.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter